Novogodišnja rasprodaja: NASA prodaje Discovery za gotovo 20 milijuna eura

AKO nekome od svojih bližnjih želite kupiti zaista jedinstven dar, onda je NASA-ina svemirska letjelica Discovery savršena ideja. Naime, NASA je objavila prodaju svemirske letjelice Discovery za nešto manje od 20 milijuna eura.

Discovery, po svojim tehničkim karakteristikama, leti više i  brže od bilo koje druge letjelice u povijesti. Isprva je njezina početna cijena bila 30 milijuna eura, ali je cijena snižena zbog neplaćenoga prijevoza iz svemirske baze Kennedy do poletišta.

Discovery, koji je sudjelovao u 37 svemirskih putovanja, već je ponuđen na prodaju Smithsonian Institution's National Air and Space Museumu, a letjelice Atlantis i Endeavour su i dalje na prodaju, prenosi Telegraph.

Uzmi i vozi: Besplatan motor Discoveryja

NASA planira prodati i Enterprise, prototip letjelice, kojemu nikada nije uspjelo doći do svemira. NASA se odlučila na prodaju dijela svemirskoga voznoga parka nakon što su sva ova vozila otišla u zasluženu mirovinu. Zamijenit će ih nova raketa Ares 1-X koja će od 2015. godine obavljati sva putovanja u svemir.

Za kupce malo plićeg džepa, koji ipak žele imati barem dio nekog od ovih plovila, NASA udi mogućnost kupnje samo motora jer on u muzeju neće biti potreban. Isprva je postavljena cijena između 280 i 560 tisuća eura, ali kako nije bilo zainteresiranih, NASA je odlučila motor Discoveryja pokloniti onome tko ga uspije odvesti kući. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.