Nudimo dokaze: Hrvatska postala Zemlja iskrivljenih ogledala

TKO JE ovdje lud? Tko se pravi lud? I tko nas sve želi napraviti ludima? Ako se dosad Hrvatsku smatralo Zemljom s onu stranu ogledala, najnoviji događaji upućuju na zaključak da bi puno prikladniji naziv bio Zemlja iskrivljenih ogledala.

1. MLADEN BAJIĆ ODMARA OD GODIŠNJEG

Punih osam godina Mladen Bajić se odmarao. Sada je došlo vrijeme da malo otpočine od odmora. Kao senzacija odjeknula je vijest o tome kako glavni državni odvjetnik (tek!) ove godine ne ide na godišnji odmor. Pročitao je, naime, novine i otkrio kako u HEP-u i HŽ-u ima određenih elemenata stanovitih kriminalnih djela. Stoga je zasukao rukave, zaključao vrata i primio se posla. Izrezuje članke, potcrtava ih flourescentnim markerom, povezuje spajalicama i sortira po fasciklima. A onda ih lijepo slaže u ladicu gdje će ležati dok mu netko ne pokaže kojeg može izvaditi, a kojeg će ostaviti tamo do daljnjeg. Gadan posao, mora se priznati. Mukotrpan. Obračun sa zlikovcima može uništiti čovjeka. A gdje neće prpošnog državnog odvjetnika. I to bez godišnjeg...

2. "MORALNA SATISFAKCIJA" BEZ ZADOVOLJŠTINE

Vladimir Faber, bivši ravnatelj policije koji je smijenjen s funkcije zbog neovlaštenog čeprkanja po aferi kamioni, ovih dana izjavljuje kako mu je podizanje kaznene prijave protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića zbog tih kamiona "moralna satisfakcija". I nikom ništa. On ostaje smijenjen. Neće biti vraćen na čelo policije. Niti će odgovarati onaj koji ga je smijenio. A onaj koji je tu smjenu protumačio kao "unaprijeđenje", Tomislav Karamarko, sada nas želi uvjeriti kako podizanje prijave nema nikakve - ama baš nikakve - veze sa Sanaderovim odlaskom iz Banskih dvora. Trebalo je, kaže on, "skupiti dokaze". Hoće li odgovarati oni koji ih punih šest godina nisu skupili? I hoće li se ikada otkriti gdje je nestao taj novac, tih deset milijuna kuna? To će Bajić srediti, ne treba brinuti. Samo da se odmori od odmora.

3. HEBRANG I KAMIONI: NEOBIČNO, A OPET LOGIČNO

Iako se čini neobično, zapravo je sasvim logično za Zemlju iskrivljenih ogledala. Andrija Hebrang (opet on!) iskoristio je saborsko Istražno povjerenstvo da političkom voljom - točnije, političkim nasiljem - amnestira stranačkog kolegu Berislava Rončevića od umiješanosti u aferu kamioni. "Žužula nismo spasili, ali Rončevića moramo", famozna je parola pod kojom je slobodno maltretirao oporbu, medije, odlikovane generale, policijske istražitelje.... I sve to nije neobično. Neobično je da je taj isti Hebrang postao predsjednički kandidat HDZ-a. A kad se malo bolje pogleda, to zapravo uopće nije neobično. Kakva stranka, takav kandidat.

4. TJEDNA PROGNOZA: ŠTO ĆE VLADA UČINITI

Index objavi da je Vlada prevarila sindikate tako što nije u dogovorenom roku uputila u Sabor prijedlog o usklađivanju plaća. Već idućeg dana prijedlog se brzo uvrštava na dnevni red parlamenta. Mediji otkriju novi blindirani premijerov BMW, Vlada ga se po kratkom postupku riješi, bez puno objašnjenja. Mediji tjednima traže ukidanje desetina nepotrebnih ureda, a  Vlada krene s rezanjem čak i onih koji su neophodni i u skladu s regulativom EU. Doista je utješna spoznaja da Vlada zna što radi. Možda bi bilo dobro objavljivati tjedne prognoze, poput vremenskih: što će hrvatska Vlada učiniti u idućih tjedan dana?

5. DOKUMENTE DAMO, TERITORIJ NE DAMO!

Ivo Sanader bio je jasan: ako pravnici tvrde da hrvatski dokumenti u pregovorima s EU prejudiciraju granicu sa Slovenijom, Hrvatska je spremna odmah ih povući. Ako takvog dokumenta nema, nema ni razloga za blokadu. Jadranka Kosor još je jasnija: Hrvatska će povući sporne dokumente. Teritorij još nismo dali, ali dokumente koji spominju taj isti teritorij - jesmo. Sad se vidi da je ona crvena haljina učinila svoje.  

6. "MALO (ODJEBI)VITRA"

Ovo već stvarno podsjeća na Harry Pottera. Onaj Čije Ime Se Ne Spominje pretvorio se u ovoj bizarnoj Braća Farrelly verziji u Onoga Koji Stalno Dosađuje. Ivo Sanader nije u proteklih šest godina toliko pričao s ministrima, koliko ih sada zivka s palube 18-metarske jahte "Malo (jebi)vitra". Valjda mu je dosadno na godišnjem. Možda je zbog toga njegov prijatelj Mladen Bajić odustao od odmora. Ako se ovo dosađivanje nastavi, ministri bi vrlo brzo mogli Sanaderovu jahtu preimenovati u "Malo (odjebi)vitra". 

7. OTKAD JE GLAVINJANJE POSTALA VRLINA?

Ako se cijela Vlada u panici ulovila za glavu nakon što je Ivo Sanader objavio da "Ide dalje", barem je jedan njezin član bio zadovoljan - Slobodan Uzelac. On kaže: "Ova koalicija po svom stilu i metodologiji rada sada radi bolje nego prije". I još: "Premda ovakva demokratskija, nešto sporija metoda odlučivanja prema van djeluje kao neodlučnost, čak kao glavinjanje, uvjeren sam da ona na kraju rezultira kvalitetnijim zaključkom". Kvalitetnim kao tri promašena rebalansa, kao veći porezi, harač, prevara sindikata i tko zna što još. Međutim, ovdje je bitna još jedna stvar. Prije sedam godina glavna zamjerka Uzelčeva SDSS-a na čelu s Miloradom Pupovcem na račun koalicijske Vlade Ivice Račana bila je kolebljivost, sporost, kompromiserstvo, osluškivanje, razgovaranje, temeljito promišljanje... Otkad je to postala vrlina? Možda otkad SDSS u tome sudjeluje?

8. HOĆE LI DIJASPORA PLAĆATI KRIZNI NAMET?

E sad da vidimo solidarnost dijaspore. One koja se busa velikom, gotovo ekskluzivnom, ljubavi prema Hrvatskoj, ona koja glasa na svim izborima, ona koja odlučuje tko će biti na vlasti u zemlji u kojoj ne plaća porez, ona koja ima sva građanska prava i nijednu obavezu, ona koja u velikom broju živi na jednoj (nepostojećoj) kućnoj adresi, ona koja će na referendumu odlučivati o ulasku Hrvatske u EU... Ne bi li bio red da ta ista dijaspora plaća harač solidarnosti i tako - u doslovnom smislu - spasi hrvatsku državu? Dva ili četiri posto, priznat ćete nije puno za spas matice zemlje. Jedine i voljene Hrvatske. Za spas HDZ-a.  Bio bi to doista simboličan način da se dijaspora od Sydneya do Mostara oduži za sve one milijarde koje su iz državnog proračuna RH godinama odlazile za pomoć Hrvatima, ma gdje bili. Šteta je samo što mrtvi ne mogu sudjelovati, čak i kad bi htjeli. Oni će umjesto toga i dalje samo glasati.

9. HEBRANGOV ANTIFAŠIZAM KAO VIJEST DANA

Kaže se, nije vijest kad pas ugrize čovjeka, nego čovjek psa. Po istoj logici, nije vijest kad Andrija Hebrang kao sin hrvatskog partizana brani ustaškog zločinca Maksa Luburića, već kad izjavljuje kako je uvjereni antifašist i da poštuje Ustav RH. To je odmah vijest za naslovnice, za državnu novinsku agenciju, za javnu televiziju. Hebrang kaže da je antifašist. Zovite Reuters! Zovite AP! Zovite doktora.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.