O kakvom je to puču Kolinda jučer govorila?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović danas je došla na televiziju N1 na kojoj je trebalo biti sučeljavanje između nje i protukandidata Zorana Milanovića koji se nije pojavio. 

Jedno od pitanja odnosilo se na izjavu Milijana Brkića koji je rekao da su Jude oni koji ne glasaju za nju. Na novinarsko pitanje hoće li stvarno građani koji ne glasaju za nju biti Jude i prema njoj, rekla je da neće biti jer će izaći na izbore, ali da će doći do povratka Hrvatske u, kako kaže, krizno stanje kakvo je bilo kada je ona postala predsjednica. 

"Bilo je prijetnji pučem i slično"

Počela je tako govoriti o predsjedničkim ovlastima pa je spomenula i pokušaj formiranja vlasti 2015. godine. A onda je rekla jednu izrazito bitnu stvar koja je gotovo prošla nezapaženo.

“Postoji pitanje poštivanja Ustava i formiranja vlasti nakon izbora. Mnogi su već zaboravili jer se puno toga u međuvremenu dogodilo da je, pogotovo kod prvog sastavljanja vlade, bilo puno problema, bilo i prijetnji pučem i slično. Ja sam se konzultirala s ustavnim stručnjacima kako postupiti dalje”, rekla je govoreći o ovlastima predsjednika na N1.

Kakav je to puč prijetio Hrvatskoj?

Dakle, predsjednica je rekla da je Hrvatskoj prijetio puč.

Ovako na stranici enciklopedija.hr definiraju puč:

"Državni udar, neustavna i obično nasilna smjena vlasti, često uz pomoć vojske. Posljedica je šire društvene nestabilnosti i slabosti državnih institucija. Za uspjeh državnog udara ključna je brza uspostava kontrole nad sigurnosnim sustavom (vojska, policija, obavještajne službe i dr.), te prevlasti u informacijskom i medijskome prostoru. Ponekad poticaj za državni udar dolazi izvan same države, često uz pomoć moćnijih zemalja (više ih je bilo tijekom hladnoga rata, pretežno u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, dijelom kao rezultat sučeljavanja SAD-a sa Sovjetskim Savezom). Državni udar naziva se i puč", stoji u objašnjenju.

Tko je prijetio nasilnim preuzimanjem vlasti te je li netko pokušao preuzeti kontrolu nad vojskom, što se često radi za vrijeme državnog udara, predsjednica nije detaljnije pojasnila te je nastavila govoriti o drugim temama. Do sada u javnosti nije bilo poznato da je netko u Hrvatskoj pokušao napraviti puč, zavladati vojskom ili nasilno zauzeti javnu televiziju te državne institucije pa bi se očekivalo da će predsjednica, kad izlazi s tako ozbiljnim stvarima u javnost, to dodatno pojasniti.

Također, nije poznato što je bilo s navodnim pučistima, tko su oni te koji im je bio cilj.

"Hrvatskoj je prijetio državni udar? KGK je upravo sad na N1 rekla da je 2016. prijetio puč! Može li mi itko pojasniti o čemu se radi kad to već ona nije učinila? O čemu ta žena govori?" komentirao je zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh na svom statusu.

No, na sva ta pitanja nemamo odgovora. Barem ne još.

Govorila i da su joj mužu nudili braniteljski status

Nadalje, Kolinda je rekla još jednu zanimljivu stvar koju nije imala potrebe dodatno objasniti.

"Braniteljima je trebalo ponuditi druge opcije, hoće li nastaviti školovanje, hoće li uzeti kredit i pokrenuti npr. OPG-ove. Kad god se pojavi neki lažni branitelj, to baca ljagu na sve prave branitelje. Brine me i velika stopa smrti u kojoj pati puno obitelji. Ja na njih gledam kao na svakog posebnog čovjeka, a ne kao brojeve", rekla je predsjednica.

"Mom suprugu je ponuđen status branitelja. On je bio u ministarstvu u Zagrebu u vrijeme rata i ponuđen mu je status jer je bio vojno-tehničko osoblje. On je odbio", rekla je Kolinda. No, nije detaljno obrazložila tko je, kad i zašto Jakovu nudio status branitelja kao da je riječ o nečemu što se može dobiti tek tako.

Prisjetila se prosvjeda branitelja.

"One grozne slike kada su specijalci krenuli na branitelje...kako da krenu jedni na druge kada se poštuju? Te grozne slike obišle su svijet", rekla je.

"Licemjerno je da se u Hrvatskoj razgovara samo u smislu naknada koje primaju. Naravno da to treba riješiti. Naravno da njih sve ne treba stavljati u istu košaru", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.