Obama angažirao Kasicha da mu pomogne oko TTIP-a

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama u petak je angažirao guvernera Ohia Johna Kasicha da mu pomogne uvjeriti republikance da prihvate Sporazum o transatlanskom partnerstvu (TTIP) prije nego što mu za četiri mjeseca istekne mandat.

O strategiji kako slomiti unutanje političke otpore sporazumu Obama je u Bijeloj kući razgovarao s Kasichem, koji je umalo postao republikanski predsjednički kandidat.

Taj neuobičajeni potez posljednji je pokušaj Bijele kuće da uvjeri republikance u Kongresu da usvoje sporazum na sjednici nakon predsjedničkih izbora 8. studenoga.

S Kasichem su bili ostali političari i poslovni ljudi, među ostalim bivši republikanski ministar financija Henry Paulson i nekadašnji gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.

Uoči sastanka Kasich je CNN-u izjavio da zna kako će ga kritizirati zbog susreta s Obamom, ali je dodao da je donošenje sporazuma ključno.

"Dva najveća protivnika sporazuma su (ruski predsjednik) Vladimir Putin i (kineski predsjednik) Xi (Jinping), jedan od najgorih čelnika u povijesti Kine. To samo po sebi govori koliko je sporazum važan", rekao je Kasich.

Republikanci tradicionalno podupiru trgovinske sporazume, ali njihov predsjednički kandidat Donald Trump smatra da se zbog njih smanjuje broj radnih mjesta u SAD-a te je zaprijetio da će ih ukinuti ako bude izabran za prvog čovjeka SAD-a.

I demokratska kandidatkinja Hilary Clinton protivi se sporazumu koji je nepopularan među sindikatima i aktivistima za zaštitu okoliša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.