"Obama neće oporezivati srednju klasu"



AMERIČKI ministar financija Timothy Geithner u intervjuu za televizijsku kuću ABC priznao je kako je vlada morala poduzimati izvanredne korake da bi se izborila s recesijom, ali kako Barack Obama ne namjerava dizati poreze srednjoj klasi.

Pitanje dodatnog oporezivanja srednje klase kako bi se financirao ogromni deficit proračuna potegli su mnogi desni mediji.

Rekordni deficit

"Prije godinu dana imali smo veliku krizu banaka, sličnu onoj tijekom Velike depresije. Najveći strah trenutno, kao i najveći izazov, predstavlja kako osigurati da se to ne ponovi", rekao je Geithner.

Ministar financija je također rekao kako Obamina administracija još uvijek želi izbjeći dizanje poreza za srednju klasu kako bi financirala deficit proračuna od rekordnih 1,6 bilijuna dolara i ogromnog vanjskog duga.

Geithner nema točne datume

Također je rekao da je prerano reći kad će vlada dopustiti istjecanje svog projekta financijske pomoći bankama i drugim financijskim institucijama, te kako ne zna kako će se Washington izvući iz direktnog uplitanja u automobilsku industriju, iako je rekao kako vjeruje da će se to dogoditi u roku od godine dana.



Vlada ne može dati garanciju financijske stabilnosti, ali "ima obavezu potaknuti stabilnost u SAD-u i ostatku svijeta". Geithner je također priznao da je uplitanje u privatna tržišta u velikoj mjeri naišlo na protivljenje velikog dijela javnosti i da je "vlada morala povući neke jako uvredljive korake kako bi popravila štetu".

Obama se žustro protivi povećanju poreza

"Mislim da Amerikanci shvaćaju kako imamo neodrživu fiskalnu situaciju. Moramo smanjiti deficit s vremenom", rekao je Geithner o deficitu proračuna, a također je naglasio kako se Obama "žustro protivi" povećanju poreza ljudima koji zarađuju manje od 250,000 dolara godišnje.

Tijekom predsjedničke kampanje Obama je najavio kako će svoje programe financirati podizanjem poreza samo za pet posto najbogatijih ljudi. Mnogi analitičari i desni komentatori smatraju kako jednostavno ne može financirati sve svoje poteze bez dizanja poreza srednjoj klasi.

Iako se stvari čine boljima nego prošle godine, Geithner "ne bi rekao da se još može pričati o oporavku. Mi definiramo oporavak kao situaciju u kojoj se ljudi vraćaju na posao, u kojoj je moguće dobiti posao, u kojoj se ulaže u posao, a trenutno nismo na tom stupnju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.