Obama vrši pritisak na BiH: Odbacite zahtjev Palestine za ulazak u UN

AMERIČKI predsjednik Barack Obama zatražio je od BiH, trenutno nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, da odbace zahtjev Palestine za primanjem u Ujedinjene narode.

Glasnogovornik srpskog predstavnika u Predsjedništvu BiH Nebojše Radmanovića, Đorđe Latinović, je AFP kazao da je tročlano Predsjedništvo dobilo pismo od američkog predsjednika. Latinović je kazao da je Obama zatražio od Predsjedništva da odbaci palestinski zahtjev.

BiH vjerojatno neće glasovati

U pismu je objasnio kako SAD smatra da je za bliskoistočni mirovni proces štetno prerano i jednostrano primanje Palestine u članstvo u UN-u. BiH je ranije kazala da još nema definitivni stav o zahtjevu Palestinaca. "Još uvijek raspravljamo o toj temi zato što postoje razlike u mišljenju između hrvatskog, bošnjačkog i srpskog predstavnika u Predsjedništvu", kazao je bošnjački predstavnik Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo o svim vanjskopolitičkim temama mora postići potpuni dogovor i ne smije biti izdvojenih mišljenja. Dok Izetbegović podržava zahtjev Palestinaca, srpski predstavnik je protiv, a hrvatski je još uvijek neodlučan. Latinović kaže kako će se konsenzus teško postići pa BiH vjerojatno niti neće glasati o toj temi u Vijeću sigurnosti.

Palestini treba devet glasova

Palestinska i izraelska diplomacija posljednjih mjeseci vode bitku kako bi osigurali većinu među 15 članica Vijeća sigurnosti. Palestincima treba devet glasova za kako bi zahtjev bio prihvaćen, dok se Izraelci bore kako bi što više članica bilo protiv ili da se ne pojave na glasovanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.