RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Obami, Clinton i CNN-u poslane su ručno izrađene bombe. Evo što dosad znamo

Screenshot: CNN

UREDI CNN-a u New Yorku danas su evakuirani zbog sumnjivog paketa za kojeg je utvrđeno da sadrži bombu, javlja ova američka televizija.

Američke službe presrele su pakete koji sadrže eksplozivne naprave kućne izrade, jučer navečer i jutros po lokalnom vremenu, i na putu za domove Hillary i Billa Clintona te Baracka i Michelle Obame, javljaju američki mediji. 

CNN je u jednom trenutku javio da je sumnjivi paket otkriven i na putu za Bijelu kuću, no tu je informaciju kasnije demantirala Tajna služba. U ponedjeljak je paket-bomba pronađena i u poštanskom sandučiću Georgea Sorosa.

Slični paketi danas su poslani i drugim demokratskim političarima, kongresnici Debbie Wasserman-Schultz i senatorici Maxine Waters, kao i novinama San Diego Union-Tribune.

>> U Americi poslane bombe Sorosu, Obami, Clintonima i CNN-u. Što se to događa?

Specijalni agent FBI-a Bryan Paarman izjavio je da se "zasad čini da su naprave improvizirane bombe". Neimenovani dužnosnik rekao je za CNN da je analiza svih pronađenih naprava pokazala da su izrađene na sličan način, rudimentarno ali funkcionalno, uz pomoć žice i cijevi. Barem jedna naprava sadržavala je krhotine stakla i druge projektile.

CNN izvijestio u programu uživo o evakuaciji zbog bombe

Voditelj CNN-a dramatično je izvijestio o paketu-bombi i evakuaciji u programu uživo. CNN je izvijestio da je paket pronađen u njegovoj sobi za poštu i da je bio adresiran na bivšeg direktora CIA-e Johna Brennana, kritičara predsjednika Donalda Trumpa i čestog komentatora na CNN-u.

 

"Naša zgrada u New Yorku se upravo evakuira jer policija istražuje sumnjiv paket", rekao je CNN-ov novinar Shimon Prokupecz uživo u eteru.

"Doznajem da je na terenu protueksplozivni odjel njujorške policije, koji će provjeriti taj paket", dodao je.

Pretragom je otkriveno da se, prema svemu sudeći, radi o improviziranoj bombi. 

"Uređaj je konstruiran uz upotrebu cijevi i žica", rekla je CNN-ova novinarka Jessica Schneider, dodavši kako policija tretira uređaj kao eksplozivnu napravu. 

Njujorška policija je na Twitteru upozorila izabrane dužnosnike i novinare da ne otvaraju nikakve sumnjive pakete koje dobiju poštom. Čini se da su na meti dužnosnici Demokratske stranke i novinari, upozorila je policija.

Sumnjiv paket uklonjen je iz zgrade CNN-a u New Yorku. Policija ga je prevezla u policijski objekt u Bronxu.

CNN je objavio i fotografiju paketa-bombe koja je došla u njihovu redakciju. Kako su javili, donio ga je kurir i adresiran je na Johna Brennana i Time Warner (CNN). 

 

"Nemojte se opustiti i misliti da, samo zato što je ovo rudimentarna naprava, da nije opasna... ove vrste naprava, ako eksplodiraju, mogu napraviti priličnu pustoš", upozorio je umirovljeni specijalni agent FBI-a Jim Maxwell. za CNN.

Bijela kuća osudila napade na demokratske lidere i medije

Bijela kuća je osudila posljednje napade na protivnike Trumpa, koji su kulminirali današnjim sumnjivim paketom poslanim u zgradu CNN-a u New Yorku, zbog čega je ta zgrada evakuirana. 

"Osuđujemo napade protiv bivšeg predsjednika Obame, Clintonovih, CNN-a i drugih. Ovi kukavički postupci su prezrivi i nemaju mjesta u ovoj zemlji. Zahvalni smo za brzu akciju Tajne službe, FBI-a i policije. Odgovorni će biti privedeni pravdi", napisao je američki potpredsjednik Mike Pence na Twitteru. Trump je proslijedio Penceov tvit i uz njega napisao: "Slažem se svim srcem."

Sumnjivi paket poslan je i na adresu bivšeg ministra pravosuđa Erica Holdera u Obaminoj administraciji, ali na njemu je bila navedena pogrešna adresa, pa je paket proslijeđen na adresu koja je bila navedena kao povratna - na adresu demokratske kongresnice i bivše čelnice Demokratskog nacionalnog odbora Debbie Wasserman-Schultz. Ista povratna adresa je bila navedena i u navodnim paketima-bombama poslanima na adrese Clintona i Obama.

Tajna služba, zajedno s policijom u New Yorku i Washingtonu, istražuje tko je poslao pakete koji su slični onome pronađenom u ponedjeljak u domu milijardera i filantropa Georgea Sorosa u New Yorku. Sorosova zaklada u utorak je povezala taj paket s "govorom mržnje" koja dominira u američkoj politici. 

Paket-bombu dobili i senatorica Kamala Harris i San Diego Union-Tribune

Ured američke demokratske senatorice Kamale Harris također je evakuiran, priopćila je njena glasnogovornica Lily Adams. "Naš ured je evakuiran danas nakon što su sumnjivi paketi pronađeni pokraj zgrade. Paketi nisu bili adresirani na senatoricu niti na naš ured. Zahvalni smo policiji San Diega na njihovim naporima da brzo istraže ovaj slučaj", napisala je Adams na Twitteru. 

Evakuirana je i redakcija San Diego Union-Tribunea, također zbog sumnjivog paketa. a policija je ogradila dio ulice u San Diegu u kojem je redakcija smještena.  

Bivša državna tajnica i predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton obratila se javnosti i poručila da su ona i njena obitelj dobro. "Mi smo dobro, zahvaljujući muškarcima i ženama iz Tajne službe koji su presreli paket koji je bio adresiran na nas mnogo prije nego što smo se vratili kući", rekla je.

FBI je izvijestio da je paket pronađen u blizini njenog doma u Chappaqui, New York.

Gradonačelnik New Yorka: "Ovo je očito čin terora"

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio održao je konferenciju za tisak i poručio kako je naprava pronađena u zgradi CNN-a "očito čin terora". 

"Ono što smo vidjeli ovdje danas bio je pokušaj da se terorizira. Ovo je očito bio čin terora kojim se pokušava potkopati naš slobodni tisak i lidere ove zemlje kroz činove nasilja", rekao je de Blasio i poručio: "Ne možemo biti terorizirani ako odbijemo dozvoliti teroristima da pobijede."

Šef policije James P. O' Neill rekao je na istoj konferenciji da je uz ono što se čini kao funkcionalna eksplozivna naprava pronađena i omotnica s bijelim prahom. "Vidjeli smo ovo ranije. Vidjeli smo i gore. Nećemo biti zastrašeni i privest ćemo počinitelje pravdi", rekao je O'Neill.

Guverner američke savezne države New York Andrew Cuomo izjavio je da je sumnjiva naprava poslana i u njegov ured na Manhattanu i dodao da se paket "tretira". "Kao što ste čuli, postoji više naprava i očito postoji uzorak među njima", rekao je. "Ovo je svijet u kojem živimo. Ovo su okolnosti toga tko smo i gdje smo. Terorizam radi samo ako ga pustite da radi", zaključio je.

FBI je izjavio da "surađuje u koordinaciji sa svojim partnerima iz policije kako bi istražio sumnjive pakete".

Još jedan sumnjiv paket, pronađen u pogonu za sortiranje pošte za Senat na Capitol Hillu u Washingtonu, bio je namijenjen za demokratsku senatoricu Maxine Waters, javlja CNN.

Trump: Činovi ili prijetnje političkog nasilja bilo koje vrste nemaju mjesta u SAD-u

I američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti povodom niza potencijalnih eksplozivnih naprava pronađenih danas. 

"Samo vam želim reći da se u ovim vremenima moramo ujediniti, moramo se udružiti i poslati jednu vrlo jasnu, snažnu, nepogrešivu poruku da činovi ili prijetnje političkog nasilja bilo koje vrste nemaju mjesta u Sjedinjenim Američkim državama. Sigurnost američkog naroda moj je najviši i apsolutni prioritet", rekao je.

"Ovo nečuveno ponašanje nespojivo je sa svime što držimo dragocjenim i svetim u Americi", dodao je Trump.

I prva dama Melania Trump obratila se javnosti, stojeći rame uz rame svom suprugu. "Ne možemo tolerirati ove kukavičke napade i snažno osuđujem sve koji biraju nasilje", rekla je prva dama. "Zahvalna sam Tajnoj službi kao i saveznoj i lokalnoj policiji za sve što rade svaki dan kako bi nas čuvali i poticali ljude diljem zemlje da izaberu blagost umjesto mržnje."

 

Direktor CNN-a prozvao Trumpa zbog napada na medije

Slanje prijetećih paketa osudio je republikanski predsjednik američkog Senata Mitch McConnell nakon slanja potencijalno eksplozivnih paketa bivšem demokratskom predsjedniku Baracku Obami, bivšoj državnoj tajnici i demokratskoj kandidatkinji na predsjedničkim izborima Hillary Clinton i mreži CNN-u.

"Dižem svoj glas zajedno sa svim Amerikancima i osuđujem pokušaj čina domaćeg terorizma koji su se dogodili danas", napisao je McConnell u priopćenju.

Zahvalio je policijskim snagama i poštanskoj službi koji "štite naše čelnike i javne osobe od takvih nedopustivih čina".

I vođa republikanske većine u Zastupničkom domu Steve Scalise, treći po važnosti politički čelnik u Sjedinjenim Državama, oštro je osudio slanje takvih paketa, nepuna dva tjedna prije presudnih parlamentarnih izbora 6. studenog.

"Nećemo trpjeti pokušaje teroriziranja javnih osoba", napisao je na Twitteru. "Odgovorni za tako strašne čine moraju biti privedeni pravdi".

O ovom dramatičnom incidentu oglasio se i direktor CNN-a Jeff Zucker, koji je snažno kritizirao Trumpa i njegovu Bijelu kuću zbog "potpunog i kompletnog nedostatka razumijevanja u Bijeloj kući o ozbiljnosti njihovih kontinuiranih napada na medije". "Predsjednik, i posebice glasnogovornica Bijele kuće, trebala bi razumjeti da su riječi bitne. Dosad nisu pokazali nikakvo razumijevanje toga", zaključio je Zucker.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.