Obami dosadio "birther" pokret: Predsjednik SAD-a objavio svoj rodni list



BARACK OBAMA objavit će svoj rodni list, priopćeno je iz Bijele kuće samo nekoliko sati prije nego je Obama taj dokument predočio javnosti na konferenciji za novinare, prenosi CNN. Predsjednik SAD-a odlučio je konačno stati na kraj pokretu koji je u američkim medijima dobio naziv "birther", a koji zagovara tezu da Obama nije rođen u SAD-u već u Keniji, te zbog toga nema pravo biti američki predsjednik.

"Predsjednik vjeruje da distrakcija oko njegovog rodnog lista nije dobra za državu. To je možda dobar materijal za politikantstvo i za televiziju, ali loše je za američki narod jer skreće pozornost s pravih izazova s kojima smo suočeni", priopćio je direktor komunikacija Bijele kuće Dan Pfeiffer.



Pripadnici desnice praktički otkad je Obama došao na vlast zahtijevaju od njega da objavi svoj rodni list. Iz Bijele kuće poručuju da je vrijeme da se to pitanje konačno riješi jer bi se u ovom trenutku trebalo razgovarati o gospodarskoj budućnosti zemlje i stabilnosti američkih misija na Bliskom istoku.

"Predsjednik se nada da ćemo nakon ovog koraka početi raspravljati o važnim pitanjima koja su bitna za američki narod i za budućnost zemlje", kazao je Pfeiffer koji smatra da je "birther" pokret najviše naštetio samoj Republikanskoj stranci, unutar koje je nastao. Iako većina republikanaca ne dovodi u pitanje Obamino mjesto rođenja, ova je rasprava ponovo postala aktualna zbog Donalda Trumpa, koji je čitavu svoju političku platformu utemeljio upravo na napadima na Obamu i na podilaženju njegovim ekstremnijim protivnicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.