Obitelj španjolskog diktatora Franca dobila ultimatum, mora premjestiti ostatke

Foto: Epa

ŠPANJOLSKA vlada dala je obitelji Francisca Franca 15 dana da odluči kamo će premjestiti posmrtne ostatke bivšeg diktatora, javlja CNN.

Francisco Franco koji je željeznom rukom vladao Španjolskom od 1939. do 1975., pokopan je u impozantnoj bazilici uklesanoj u planinu koju nadvisuje 150 metra visok križ vidljiv kilometrima uokolo. 

Sahranjen je u Dolini palih, na spomen-groblju koje je diktator posvetio "svim palima" u Španjolskom građanskom ratu.

Gradili ga zatvorenici

Samo groblje djelomično su izgradili politički zatvorenici Francovog režima, a njegov grob već je dugo predmet žestoke rasprave u Španjolskoj, zemlji koja je podijeljena oko toga kako bi se trebalo prisjećati nacionalističkog vladara.

Vladajuća Španjolska radnička socijalistička stranka (PSOE) smatra kako ne dolikuje imati svetište fašističkom diktatoru u čijem je režimu stradalo na desetke tisuća ljudi te je u više navrata obećavala premjestiti Francove posmrtne ostatke na manje značajno mjesto.

Obitelj se usprotivila

"Obitelj je dobila rok od 15 dana da odluči kamo želi premjestiti posmrtne ostatke diktatora", rekla je novinarima španjolska ministrica pravosuđa Dolores Delgado, dodajući da će vlada sama izabrati novu lokaciju u slučaju da obitelj ne postigne dogovor u zadanom roku.

Socijalistička stranka odobrila je ekshumaciju još u kolovozu prošle godine, ali se Francova obitelj oštro usprotivila takvoj odluci.

Vlada je ovaj ultimatum najavila samo nekoliko sati nakon što je premijer Pedro Sánchez najavio izvanredne izbore za 28. travnja.

Broj posjetitelja raste

Kao što smo već pisali na Indexu, broj posjetitelja u Dolini palih raste otkako je socijalistička španjolska vlada najavila da će Francove ostatke premjestiti iz bazilike. Samo u srpnju 2018. godine spomen-groblje posjetilo je više od 38 tisuća, dok je u isto doba 2017. to mjesto posjetilo 25 tisuća ljudi. 

"Otkako su najavili da će maknuti Franca, morao sam to ići vidjeti. To je morbidna znatiželja", rekao je Antonio Nevedo, jedan od tisuća Španjolaca koji su požurili posjetiti grob pokojnog diktatora prije nego što ga premjeste. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.