Objavljena fotografija Marsovog proljeća: Vrućina topi polarnu kapu na Crvenom planetu

NAJMOĆNIJA kamera ikada korištena u istraživanju drugih planeta poslala je fantastične fotografije sa površine Marsa.

Ona je smještena na brodu Mars Reconnaissance Orbiter koji je probno lansiran 2005. godine. Kamera HiRise već je odaslala detaljne fotografije površina gdje su se na Crvenom planetu nekada nalazila mora i rijeke, a to je bio i prvi dokaz da je na tom planetu postojala voda.

Proljetna vrućina topi polarnu kapu na Crvenom planetu

Među fotografijama je i trenutak kada se zbog proljetne topline topi polarna kapa suhog leda načinjenog od smrznutog ugljičnog dioksida. "Proljeće na Marsu je drugačije od istog godišnjeg doba na Zemlji zato što taj planet nema stalne polarne ledene kape, a i one su sastavljene od ugljičnog dioksida", rekla je Candice Hansen-Koharcheck iz NASA-e, piše Independent.

Mars Reconnaissance Orbiter je konstruiran tako da detaljno istraži površinu Marsa kao i njegovu atmosferu. Misija je pokrenuta kako bi istražila je li ikada na tom planetu bilo života, kakvi su klimatski i geološki uvjeti na Marsu te druge karakteristike Crvenog planeta. Po posljednjim istraživanjima može se zaključiti kako je voda postojala na Marsu, a moguće je da ispod površine nje ima i danas.

I.Kri.
Foto: NASA

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.