Objavljena nova snimka, policajac u Benkovcu udara čovjeka koji ne pruža otpor

Screenshot: Zadar News

NAKON što je jučer objavljena snimka na kojoj pijani policijski djelatnik premlaćuje mladića u mjestu Korlat pored Benkovca, redakciji portala ZADAR News javili su se ljudi koji su im ustupili novu videosnimku, na kojoj, kako tvrde, isti policajac ranije ove godine udara mladića u kasinu u Benkovcu.

"Radi se o istom policajcu, M.M., koji je 22. srpnja zaradio prijavu jer je mladića na snimci prebio. Žalosno je i tužno da policija ovako mlati ljude. Da nema kamera i snimaka bilo bi onako kako oni sami napišu u svojim priopćenjima u kojima lažu javnost. Pogledajte jučerašnje priopćenje za incident u Korlatu, prema njemu su momci istukli policajce, a ne obrnuto, kako je zapravo bilo. I baš zato, neka javnost vidi o čemu se zapravo radi", kazao je izvor koji je poslao snimku.

Nakon što je snimka objavljena, glavni ravnatelj policije Nikola Milina hitno je poslao Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu kako bi utvrdili sve okolnosti.

Iz zadarske policije potvrdili su da je u veljači došlo do intervencije u kockarnici u Benkovcu, tijekom koje je došlo do upotrebe prisile nad jednom osobom. Kako kažu iz policije, muškarac je vrijeđao policajca te sa sobom nije imao osobnu iskaznicu. Ipak, tvrde da nije bilo nasilnog postupanja policije te da muškarac nije imao primjedbi na postupanje policajca.

Policija: Napadnuti muškarac nije se žalio na postupanje policije

"Poštovani,

policijska uprava zadarska upoznata je sa sadržajem objavljenih snimki uporaba sredstava prisile.

Nadalje, Vas izvješćujemo kako smo tijekom veljače ove godine na području PP Benkovac imali evidentiran jedan događaj u kockarnici na adresi Žrtava Domovinskog rata u Benkovcu. Tom prilikom je 41-godišnji hrvatski državljanin sankcioniran zbog prekršaja iz članka 13. i članka 17.  Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te prekršaja iz čl. 16. Zakona o osobnoj iskaznici. Također tom prilikom nad jednom su osobom uporabljena sredstva prisile, osoba nije ozlijeđenih osoba niti je imala primjedbi na postupanje policijskih službenika.

S obzirom na jučer objavljenu snimku uporabe sredstava u Korlatu kao i danas objavljenu snimku uporabe iz Benkovca započeo je postupak inspiciranja navedenih uporaba sredstava prisile, a glavni ravnatelj policije uputio je u Policijsku upravu zadarsku Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu kako bi utvrdili sve okolnosti i činjenica te donijeli svoj nalaz i mišljenje o policijskom postupanju", kažu iz policije.

Nova snimka policijske brutalnosti

Podsjetimo, jučer je objavljena snimka nastala u noći sa subote na nedjelju kod Zadra, a koja prikazuje brutalni napad policajca na mladića.

"U subotu, u 2:15 sati prilikom intervencije policijskih službenika povodom narušavanja javnog reda i mira, a za vrijeme postupanja prema 33-godišnjaku koji se opirao i potom vrijeđao policijske službenike, prišli su im 24-godišnjak i 23-godišnjak te odgurivali i tukli rukama policajce nakon čega su se udaljili, dok je 33-godišnjak uz uporabu prisile priveden u prostorije policije", stoji u policijskom priopćenju.

Jedna svjedokinja incidenta tvrdi da je privedeni mladić bio pijan, ali kaže da su pijani bili i policajci koji su, prema njezinim riječima, smjenu proveli za šankom na kojem je radila.

Kaže da su policajci bili u vidno alkoholiziranom stanju, što nije teško zaključiti sa snimke koju je snimio njezin brat, koji je također priveden, ali dan kasnije.

Svjedokinja ne opovrgava da je njezin prijatelj, 33-godišnjak, također bio pijan, no smatra da je onakvo postupanje dvojice policajaca, koji su alkohol navodno konzumirali od 21 do 2 sata ujutro, bilo nepotrebno.

"Podivljali su kad je pitao zbroj značke i počeli ga tući"

"Nakon što je fešta završila i muzika se ugasila, nekoliko nas sjelo je na obližnji zidić. Nikog nismo uznemiravali ni galamili. Došli su policajci i od prijatelja (33-godišnjaka iz izvješća) tražili osobnu iskaznicu. Istina je da je moj prijatelj bio pijan, no kada su prolazili čuli su da on priča ekavicom i mislim da je sve eskaliralo upravo zbog toga. Nakon što im je odbio dati osobnu počeli su vikati, a nakon što ih je on pitao broj značke podivljali su i počeli ga tući, kao što se vidi na snimci. Kada su shvatili da su snimljeni, jedan od policajaca je počeo vikati da će izvaditi pištolj", rekla je za Antenu Zadar.

Ona tvrdi da su u pomoć policajcima stigli kolege iz interventne postrojbe koji su, kako tvrdi, i sami vidjeli da su policajci pijani. Po njezinog brata došli su ujutro.

Iako mladić kojeg je policajac napao nakon što je odbio dati osobnu na uvid te je vikao na njega, prema riječima djevojke, nije ni na koji način sudjelovao u sukobu, baš kao ni 24-godišnjak koji je također priveden, jedan od policajaca tvrdio je da ga je udario nogom u leđa, što fizički nije bilo izvedivo budući da je, kako kaže svjedokinja, on cijelo vrijeme stajao ispred policajca.

"Policajac je pokazivao tragove krvi na majici optužujući mog brata da ga je udario, ali to je bila krv mog prijatelja kojeg su pretukli na podu", govori svjedokinja.

Policajac prije traženja osobne mora objasniti zašto to čini

Na snimci se vidi da je mladić prije napada od policajca koji je urlao na njega tražio broj značke, nakon čega je uslijedio napad. Policajac je, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, dužan dati na uvid broj svoje značke.

Uz to, policajac prije provjere identiteta osobe mora upoznati osobu s razlozima provjere identiteta. Identitet se može provjeravati u Zakonom predviđenim slučajevima, koji su taksativno navedeni u Članku 30. tog zakona:

Sud mladiću kojeg je prebio policajac i još dvojici zabranio kontakt sa svjedocima

Trojici mladića koji su se verbalno sukobili s policajcima, a nakon čega je policajac jednog od njih prebio, sud je zabranio kontakt sa svjedocima.

"Zbog interesa javnosti za tijek kaznenog postupka protiv hrvatskog državljana M.B. koji se tereti za učin kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. u svezi st. 3. KZ/11 i prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 2. u svezi st. 1. i čl. 34. KZ/11, te protiv hrvatskih državljana T.Ž i M.M. koji se terete za učin kaznenog djela prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 2. u svezi st. 1. i čl. 34. KZ/11, obavještavam Vas kako su osumnjičenicima određene mjere opreza zabrane približavanja te zabrane uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze sa svjedocima sukladno odredbi čl. 98. st. 1. i 2. toč. 4. i 5. ZKP/08 u svezi čl. 123. st. 1. toč. 2. ZKP/08", priopćio je Županijski sud u Zadru.

Protiv policajaca koji je uz psovke mlatio mladića zasad nema nikakvog postupka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.