Objavljene nove snimke erupcije na španjolskom otoku, mogla bi trajati mjesecima

Screenshot: Twitter

U NEDJELJU je eruptirao vulkan na španjolskom kanarskom otoku La Palmi, a golemi stup dima uzdignuo se nakon erupcije u nacionalnom parku Cumbre Vieja.

Prethodno su znanstvenici zabilježili niz potresa s magnitudom do 3.8 po Richteru.

Ovo je prva vulkanska erupcija na Kanarskim otocima u posljednjih 50 godina, a lokalni institut za vulkanologiju objavio je danas da bi erupcije na La Palmi mogle trajati do 84 dana. Svoje prognoze temelje na podacima iz prethodnih erupcija na arhipelagu, koje su također bile popraćene snažnim tokovima lave i dugotrajnom seizmičkom aktivnošću.

Institut je također izvijestio da je sinoć porastao broj manjih erupcija.

 

Obalna straža zatvorila je zonu od dvije nautičke milje radi predostrožnosti, kako bi "spriječila promatrače na brodovima i utjecaj plinova na ljude", rekao je predsjednik otočkog vijeća Mariono Hernandez za radio Cadena SER.

Urušavanje ceste usporilo evakuaciju

Urušavanje ceste djelomično je usporilo evakuaciju u ponedjeljak.

Prvotno se očekivalo da će lava stići do obale u ponedjeljak, ali se sada kreće sporije.

Više ljudi moralo je biti evakuirano kasno u ponedjeljak i rano u utorak nakon što je novi tok lave počeo teći iz druge pukotine na padini vulkana Cumbre Viejo.

"Lava na putu prema moru bila je pomalo hirovita i skrenula je s puta", rekao je načelnik El Pasa Sergio Rodriguez državnoj televiziji TVE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.