Objavljene turističke brojke za Splitsko-dalmatinsku županiju, ogroman skok od lani

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

U PRVIH šest mjeseci ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji se u komercijalnim objektima odmaralo 830 tisuća turista te je ostvareno 3.6 milijuna noćenja, odnosno 157 posto više u dolascima i 139 posto više u noćenjima u odnosu na prošlu godinu, priopćeno je iz županijske turističke zajednice.

Pozitivnom trendu rasta turističkog prometa najviše su pridonijeli strani turisti kojih je došlo 712.171 odnosno dvostruko više nego u istom razdoblju prethodne godine. Ostvarili su 3.32 milijuna noćenja što je porast od 159 posto u odnosu na prošlu godinu. U prvoj polovici godine u toj su županiji najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili Nijemci, Britanci, Poljaci, turisti iz BiH, SAD-a, Francuske i Češke.

Kada se pokazateljima fizičkog prometa pribroji rast dolazaka nautičara kojih je u prvih šest mjeseci bilo 66 tisuća ili 69 posto više nego lani, jasno je zašto je Splitsko-dalmatinska županija pozicionirana u dosadašnjem dijelu poslovne godine u samom vrhu hrvatskog turizma.

U lipnju su Splitsko-dalmatinsku županiju posjetila 462.664 turista koji su ostvarili 2.3 milijuna komercijalnih noćenja što je rast od 108 posto u dolascima i 104 posto u noćenjima u odnosu na lipanj prethodne godine. Najveći broj noćenja ostvarili su u tom mjesecu gosti iz Njemačke, Poljske i Češke. 

Najviše gostiju boravilo je u Splitu, Makarskoj, Hvaru, Baškoj Vodi, Omišu i Bolu. Značajan rast bilježe i nautičari pa je prema podacima eCrew u lipnju Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 36 tisuće nautičara (50 posto više nego lani) koji su ostvarili 245 tisuća noćenja (56 posto više).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.