Objavljeni rezultati izlaznih anketa u Britaniji, Johnson pobjeđuje

Foto: Index, EPA

NAKON zatvaranja biračkih mjesta u Velikoj Britaniji objavljeni su prvi rezultati izlaznih anketa. 

Prema njima Boris Johnson odnosi premoćnu pobjedu, javljaju BBC i Sky News.

Prema izlaznim anketama, Johnsonovi konzervativci su osvojili 368 mjesta u parlamentu, Corbynovi laburisti 191 mjesto, liberalni demokrati 13 mjesta, Farageova stranka Brexit nije osvojila nijedno mjesto, Škotska nacionalna stranka osvojila je 55 mjesta, Zeleni jedno mjesto, a sve ostale manje stranke 22 mjesta.

Izlazne ankete je proveo Ipsos za BBC, ITV i Sky News.

Prvi službeni rezultati objavljeni su oko ponoći po našem vremenu, dok se potpuni rezultati očekuju oko podneva u petak.

Službeni se rezultati objavljuju po izbornim jedinicama

Rezultati izbora se od ponoći nadalje objavljuju po mjestu, odnosno po izbornoj jedinici. Prvi je rezultate objavio Newcastle - južni dio, u kojemu je najviše glasova osvojila kandidatkinja laburista.

Potom su objavljeni rezultati za Sunderland - južni dio. Većinu je i tamo osvojila kandidatkinja laburista. Rezultati će se tako nastaviti objavljivati kroz noć, kako se za koju izbornu jedinicu prebroje glasovi, a na koncu će se zbrojiti i dati finalni izgled novog sastava parlamenta.

Kako javlja BBC, godinama tradicionalno prvi rezultate objavljuju Sunderland i Newcastle, što su nastavili i na ovim izborima.

Johnson zahvalio glasačima

Ako su izlazne ankete točne, to znači da je Johnsonova stranka na ovim izborima osvojila čak 51 mjesto više nego na izborima 2017. godine.

Laburisti su pak osvojili 71 mjesto manje nego tada.

Kako javlja Guardian, izlazne ankete su na izborima 2017. godine pogriješile za samo 4 mjesta. 

Johnson je pola sata nakon objave izlaznih anketa na Twitteru zahvalio svima koji su glasali za Konzervativnu stranku.

Najgori rezultat za laburiste

Kako javljaju na programu uživo Sky Newsa, ovo je najgori rezultat Laburističke stranke otprije Drugog svjetskog rata, odnosno od 1935. godine. 

Očekuje se da će Jeremy Corbyn biti pozvan na odgovornost i već se spominje pitanje njegove ostavke.

John Bercow, bivši predsjednik parlamenta, rekao je kako se radi o apsolutno dramatičnoj pobjedi Borisa Johnsona, ako se rezultati pokažu točnima, te kako će mu dati kredibilitet da provede Brexit do kraja siječnja 2020. godine.

Nepunih sat vremena nakon objave izlaznih anketa val kritika na račun Jeremyja Corbyna je preplavio društvene mreže.

Tržište reagira na rezultate izbora

Kako javlja BBC, funta je zadnjih dana rasla i skakala kako su se širile razne glasine o izborima. 

No, odmah kada us objavljeni rezultati izlaznih anketa, počela je rasti i tako nastavila u satima iza objave rezultata. 

Kako kaže analitičar Sky Newsa, ne zna se kada će funta prestati rasti. Porasla je u odnosu na dolar i u odnosu na euro.

Škotska nacionalna stranka može tražiti referendum o neovisnosti?

Bivši vođa Škotske nacionalne stranke u Britanskom parlamentu Angus Robertson prokomentirao je 55 mjesta koja im daju izborne ankete.

Rekao je kako, ako je rezultat točan, ništa više neće moći zaustaviti novi zahtjev Škotske za novim referendumom o neovisnosti.

Naime, s ovolikim brojem zastupnika taj im zahtjev neće moći biti blokiran kao do sada.

Što su pokazale zadnje predizborne ankete?

Prema zadnjim predizbornim anketama instituta YouGov, Konzervativna stranka vodila je s 339 od 650 zastupničkih mjesta. To je 20 zastupnika manje nego u ranijim projekcijama tog instituta objavljenim 28. studenog, ali 22 više u odnosu na izbore 2017.

Premijer Johnson glasao je u središtu Londona, kamo je došao sa psom, a čelnik laburista Jeremy Corbyn objavio je fotografiju pred biračkim mjestom na sjeveru britanske prijestolnice.

Škotska čelnica Nicola Sturgeon glasala je u Glasgowu, a predsjednica liberalnih demokrata Jo Swinson u Istočnom Dunbartonshireu. Čelnik stranke Brexit Nigel Farage glasački je listić poslao poštom.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.