Objavljeno koji su projekti dijaspore dobili 3,5 milijuna kuna

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

PROJEKTE organizacija hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama, njih 71, hrvatska je država ove godine poduprla s 3,5 milijuna kuna, što je za 1,2 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu, objavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U odnosu na prošlu godinu povećan je i broj poduprtih projekata (s 46 na 71) te broj država u koje potpora odlazi (sa 16 na 21).

Projekti koje je prepoznala država, odnosno njen Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske, okrenuti su različitim područjima i aktivnostima, no zajedničko im je nastojanje da očuvaju hrvatski identitet i potaknu suradnju Hrvatske i njenih iseljenika.

Tko su dobitnici?

Spomenutih 3,5 milijuna kuna dijele projekti organizacija iz 21 zemlje, najviše nagrađenih projekata je iz Njemačke (12), Austrije (11) i Kanade (10).

Maksimalnu potporu od 80 tisuća kuna dobilo je deset projekta, to su Obnova kuće Hrvatske katoličke misije u Londonu, 5. Nacionalna konferencija Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, projekt Plešemo ti domovino Hrvatske zajednice Berlin, Promidžba hrvatske kulture u Italiji, projekt Osnivanja i uređenja prostora za biblioteku i hrvatski povijesni iseljenički arhiv za hrvatske iseljenike u Peruu.

Isti iznos dobila su dva projekta iz Venezuele: Za opstojnost hrvatskog jezika i identiteta te Dokumentarni video o hrvatskoj imigraciji u Venezueli, potom projekt Hrvatskog kulturnog društva Novi Zeland Kia Ora Hrvatska - nastup folklornog ansambla ,''Kralj Tomislav" u Hrvatskoj, projekt Reaktivacija Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore za ponovnu uspostavu trgovinskih odnosa između Paragvaja i Hrvatske te projekt Ustanova u kojoj njegujem hrvatsku kulturu i običaje iz Argentine.

Nije podijeljen cijeli iznos

O dodjeli sredstva za 2019. formalno je odlučio državni tajnik Središnjeg državnog ureda Zvonko Milas na temelju raspisanog javnog natječaja vrijednog 3,8 milijuna kuna. Koliko je projekata pristiglo na natječaj i zašto nije podijeljen cijeli raspoloživi iznos, u odluci se ne navodi.  

Dodijeljena sredstva dobitnicima će biti isplaćena tijekom ove i 2020. godine, prema mogućnostima izvršenja Državnog proračuna.