KORONAVIRUS

Beroš i Bedeković konačno objavili izvješće o splitskom domu smrti

Foto: Index/Pixsell

NAPOKON je objavljeno izvješće o splitskom Domu za starije i nemoćne, u koji je početkom travnja ušao koronavirus, nakon čega je 18 štićenika preminulo. Izvješće potpisuju ministar Vili Beroš i ministrica Vesna Bedeković.

Što kaže izvješće? Nije bilo propusta, a ni nepravilnosti

Na kraju izvješća u točkama 7., 8. 9. i 10. utvrđuje se kako nije bilo propusta ni od strane Ministarstva zdravstva, Ministarstva demografije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ni Nacionalnog ni Županijskog stožera civilne zaštite. I obiteljska liječnica bila je svakodnevno u Domu, navodi se u izvješću.

Nije bilo ni propusta u radu od strane zdravstvenih i drugih djelatnika Doma, ni od strane liječnice obiteljske medicine koja je postupala u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tvrdi se u izvješću.  Nije bilo propusta ni od strane radnika Nastavnog zavoda za javnog zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije jer su, kako se navodi u izvješću, "proveli sve potrebne epidemiološke mjere".

"U domovima za starije i nemoćne osobe, zbog niza specifičnosti korisnika za sprečavanje ulaska zaraze u dom bila je nužna ekstremna disciplina svih u pridržavanju uputa o postupanju u procesima koji se odvijaju u domu, a kojih su se pridržavali radnici i korisnici u Domu za starije i nemoćne osobe 'Split'", naglašava se u izvješću.

Prvi put smo tražili izvješće još 30. travnja

Podsjetimo Index je već 30. travnja prvi put zatražio cijele izvještaje dva ministarstva i tada se ispostavilo da je riječ o strogo čuvanim dokumentima. Nismo ih dobili mi, ali ni resorni odbori u saboru i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iz ministarstava su se opravdavali kako ih ne mogu dati dok Državno odvjetništvo provodi izvide.

>> Beroš i Bedeković ignoriraju čak i DORH: Ne žele objaviti nalaze o splitskom Domu

Nakon što nam je DORH dva puta rekao da nema ništa protiv eventualne objave spomenutih izvještaja, oba su ministarstva zatražila mišljenje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i ono im je dostavljeno još početkom prošloga tjedna. Sada su ga napokon i objavili.

Izvješće dva ministarstva o... by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.