Objavljujemo koliko plaćate vijećnike u gradovima, županijama i općinama

Foto: Index/Wikipedia

UKUPNO za vijećničke naknade svih županijskih, gradskih i općinskih vijećnika, kojih ima više od 8300 (bez Grada Zagreba), godišnje izdvajamo preko 51 milijun kuna neto. Do tog podatka došao je Viktor Šimunić, nezavisni gradski vijećnik Grada Oroslavja, koji je mjesecima istraživao koliko zapravo općine, gradovi i županije izdvajaju za vijećnike.

>> Grad Opatija: Predsjednik Gradskog vijeća ne prima 12.688,00 kuna mjesečne naknade

Osijek, Viškovo i Šolta pri vrhu rastrošnosti

Šimunićevo istraživanje je pokazalo da Grad Osijek ima najveće mjesečne naknade za vijećnike, u iznosu od 2139 kuna bruto. Dva zamjenika vijeća imaju po 5095,90 kuna bruto mjesečno, a predsjednik vijeća 6146,20 kuna mjesečno. Gradom upravlja nezavisni Ivica Vrkić.

U top 5 najrastrošnijih je i mala Općina Viškovo kojom upravlja načelnica Sanja Udović (SDP). Ondje se izdvaja mjesečno 1867,20 kuna bruto po vijećniku, dva zamjenika imaju po 1867,20 kuna bruto, a predsjednik vijeća 4251,77 kuna bruto mjesečno. Općina Šolta izdvaja 1534,40 kuna bruto mjesečno po vijećniku, dva zamjenika predsjednika imaju 1860 kuna bruto, a  predsjednik vijeća 3255 kuna bruto mjesečno. Općinom upravlja nezavisni Nikola Cecić-Karuzić.

Vijećničke naknade nisu jedine, tu su i naknade za političko djelovanje

Osim vijećničkih naknada, plaćamo i naknadu za političko djelovanje. Svaka politička stranka, odnosno nezavisna lista, koja ima svog člana u predstavničkom tijelu, ima pravo na naknadu razmjernu broju dobivenih mjesta članova u predstavničkom tijelu prema konačnim  rezultatima izbora za članove predstavničkog tijela jedinice samouprave.

Najveću naknadu za političko djelovanje ima Grad Split, a ona iznosi 81.600 kuna po vijećniku, odnosno 89.760 po vijećnici. Riječ je o iznosima na godišnjoj razini. Gradonačelnik Splita je HDZ-ov Andro Krstulović Opara.


Od županija najveći iznos za političko djelovanje ima Zagrebačka županija koja isplaćuje 80.000 po vijećniku, odnosno 88.000 po vijećnici. No postoje i drugačiji primjeri. Oko 5 posto lokalnih samouprava nema vijećničke naknade, a neke su od njih: Marija Bistrica, Tuhelj, Sikirevci, Sutivan, Bedenica, Sućuraj.

Mali gradovi i općine na vijećnike troše koliko i veliki

Šimunić je izradio posebne tablice za županije, općine i gradove iz kojih se može vidjeti koliko se zapravo troši na vijećnike. Naime, sve te jedinice lokalne samouprave same donose odluke o vijećničkim naknadama. Tako su vidljive i razlike. Pojedine općine i gradovi nagrađuju dolazak na sjednice, a neke ne, već im se isplaćuje mjesečna naknada neovisno o održavanju sjednice ili dolasku na nju. Isto tako, iz tablice je vidljivo kako manji broj stanovnika, odnosno broj vijećnika ne znači da su naknade manje od onih koji imaju veće gradske skupštine ili općinska vijeća.

Primjerice, u Ličko-senjskoj županiji županijski vijećnik ima naknadu od 500 kuna neto po sjednici. U toj istoj županiji gradski vijećnik Grada Gospića ima 637 kuna neto mjesečno te 340 kuna neto ako se pojavi na sjednici. Vijećnik Grada Senja ima 750 kuna neto mjesečno, a općine Plitvička jezera i Perušić isplaćuju svojim vijećnicima 500 kuna neto mjesečno.

"Zar nije nelogično da male općine, s 4373 i 2638 stanovnika, imaju veće naknade za vijećnike nego županijski vijećnici", pita se Šimunić dok nam objašnjava podatke koje je dobio istraživanjem naknada. Na popisu su se, kaže nam, radilo mjesecima. Prvo je poslano 576 mailova u kojima su se tražili podaci za vijećničke naknade, a više od polovice lokalnih uprava se odmah odazvalo te dostavilo podatke. Šimunić je u drugom krugu poslao 250 upita, no neki se nisu odazvali ni tada.

Nađite svoj grad (CTRL+F)

Tko je sve odbio dati podatke o naknadama?

"Nakon toga svako jutro sat vremena prije posla grad po grad, odnosno općinu po općinu sam uporno zvao, kako bih čim prije došao do svih podataka", prepričava nam Šimunić. No ni nakon upita i nekoliko poziva podatke na kraju nisu dostavile Splitsko-dalmatinska županija, Grad Obrovac te općine Rugvica, Suhopolje, Kali, Poličnik, Ražanac, Vrsi, Zemunik, Bizovac, Klis, Podbablje, Sveta Nedjelja, Župa Dubrovačka. Šimunić je na kraju skupio 95 posto podataka.

Zašto su HDZ-u bitne naknade za političko djelovanje?

"Uz ove vijećničke naknade, koje svako vijeće regulira za sebe, tu su i naknade za političko djelovanje političkih stranaka kod kojih su regulirani samo minimalni iznosi. Uočio sam niz nelogičnosti pa sam nastavio istraživati. Osobno nije mi bilo ni na kraj pameti da bi netko te naknade isplaćivao više od minimalno zadane vrijednosti. Tako sam prvo krenuo od županija, koje moraju zakonski isplaćivati 5 tisuća kuna po vijećniku godišnje. Prvo sam, naravno, provjerio svoju Krapinsko-zagorsku županiju i kad sam vidio da daju 12.000 kuna po vijećniku, bio sam u šoku. Onda sam vidio da Splitsko-dalmatinska županija isplaćuje 40 tisuća kuna po vijećniku godišnje i svaka nova informacija je bila šokantnija i šokantnija", govori nam Šimunić.


Viktor Šimunić

"Tako sam došao do podatka da Zagrebačka županija isplaćuje 80 tisuća kuna po vijećniku. Svi oni isplaćuju 10 posto više ako je u pitanju vijećnica. Naposljetku se dolazi do podatka da samo županije, koje bi po zakonu minimalno morale isplatiti 4,5 milijuna kuna godišnje, zapravo isplaćuju oko 18,7 milijuna godišnje. Što je zapravo apsolutno šokantno. A od tih 18,7 milijuna godišnje, skoro jednu trećinu dobije HDZ jer ima najviše županijskih vijećnika. Pa je stoga i jasna poruka premijera o tome da se županije neće ukidati", kaže nam Šimunić koji se nije ograničio samo na skupljanje podataka o naknadama, već je aktivno radio na ukidanju istih.

On je već kao nezavisni vijećnik u Oroslavju predlagao smanjenje naknada jer je ondašnji predsjednik vijeća iz redova HDZ-a imao najveću naknadu u Krapinsko-zagorskoj županiji, i to 2400 kuna mjesečno.

"Tu naknadu, zajedno s koalicijom, oštro je branio na gradskom vijeću, pa čak mi je i  savjetovao da odselim iz Hrvatske. Da bi nekoliko dana poslije bilo objavljeno kako je predsjednik vijeća ipak smanjio sebi naknadu za 50 posto", prepričava nam Šimunić naglasivši na kraju kako je nezavisni kandidat za sabor, na listi Stranke s imenom i prezimenom/Pametnog/Fokusa u 3. izbornoj jedinici, i to na 14. mjestu.

Rekorderi u Zagrebu: Kartelo, Stavljenić Rukavina i Jonjić

Podsjetimo da su Index Istrage već radile analizu naknada vijećnicima Grada Zagreba. Tako smo došli do podatka da smo na zastupnike zagrebačke skupštine od svibnja 2017.  godine do 1. studenog prošle godine potrošili nevjerojatnih 10,6 milijuna kuna. Riječ je samo o naknadama koje dobivaju vijećnici u zagrebačkoj skupštini, a koje se isplaćuju u bruto iznosu.

>> Doznajemo tko su rekorderi po zaradi u Zagrebačkoj skupštini, iznosi su ogromni

Rekorder po naknadama je Krešimir Kartelo (Neovisni za Hrvatsku), kojem je u dvije i pol godine isplaćeno malo više od 470 tisuća kuna, slijedi ga Ana Stavljenić-Rukavina s 424.771 kuna iz stranke Milan Bandić 365, a treći je Tomislav Jonjić kojem je isplaćeno 396.763 kune bruto. Tom iznosu treba pridodati i 2,6 milijuna kuna godišnje, koliko je isplaćeno strankama i neovisnim listama koje sudjeluju u radu Skupštine. Iznos koji smo platili vijećnicima i strankama u ovom mandatu mogao bi do sada biti i veći od 20 milijuna kuna.

Nađite svoju općinu (CTRL+F)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.