Objavljujemo ugovor Ministarstva zdravstva i firme Beroševog fotografa

Foto: FaH/Index

MINISTARSTVO zdravstva i Vili Beroš i dalje se pokušavaju izvući iz afere oko platforme CijepiSe. Naime, iako od prvog dana tvrde kako se sve provodilo transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske, kao i da se svi ugovori vezani za platformu CijepiSe nalaze na stranicama Ministarstva zdravstva, čini se da baš i nije bilo tako.

Tvrdili su da je platforma smišljena u sklopu ranijeg natječaja

Sporna je, naime, činjenica da je web stranicu CijepiSe radila tvrtka Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, čovjeka koji je radio prvi web HDZ-a. U fokus javnosti je dospio kad je prošlog lipnja fotografirao Beroša dok je u predizbornoj kampanji bio u splitskom Crvenom križu, a potom se skrivao od okupljenih novinara. Ministar Beroš prvo nije htio odgovarati na novinarske upite o platformi CijepiSe, no kada je izašlo koliko smo platili stranicu i kad su objavljene činjenice vezane za tvrtku Cuspis njegova poznanika, Beroš se branio da je riječ o natječaju koji je bio ranije raspisan i koji je dobila zajednica ponuditelja tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis.  

> Ovo su sve Beroševe laži o Cijepise. Ugovore provjerava USKOK

"Komponente platforme CijepiSe su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora", stajalo je u posebnom priopćenju Ministarstva zdravstva.

Riječ je o natječaju "Usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH - eCIJEPIH" koji je raspisan još u kolovozu prošle godine, a odluka o dobitniku natječaja objavljena je 14. prosinca prošle godine.

Objavljujemo ugovore, pronađite platformu CijepiSe

Iako je ministar Beroš tvrdio da se ugovori nalaze na stranicama Ministarstva, to nije bilo točno. Danas nam je Beroš dostavio ugovore.

Ni u jednom dokumentu ne spominje se izrijekom platforma CijepiSe.

Beroš: CijepiSe se nadovezuje na sustav koji je pokrenuo bivši ministar Kujundžić

Ministar Beroš činjenicu da se na platformi CijepiSe radilo prema ugovoru od 9. prosinca prošle godine, u kojem se izrijekom ne spominje CijepiSe, nego već postojeći informatički servisi Ministarstva zdravstva, pravda time što je već postojao centralni elektronički sustav za cijepljenje koji je pokrenuo njegov prethodnik na mjestu ministra Milan Kujundžić.

Prvi ugovor za taj sustav potpisan je 2019. godine, a i tada je među firmama koje su dobile posao bio Cuspis Vinka Kojundžića.

"Na inicijativu Vesne Jureše, dr. med. spec. školske medicine, s ciljem bolje organizacije i optimizacije poslovnih procesa, bivši ministar Kujundžić pokrenuo je centralno mjesto za zaprimanje, distribuciju i praćenje lagera cjepiva Republike Hrvatske eCEZDLIH i centralni e-Cijepni karton eCIJEPIH. Oni obuhvaćaju zaprimanje, distribuciju i praćenje potrošnje i lagera cjepiva. Kako su ti projekti svojim komponentama srodni konceptu platforme CijepiSe, eCEZDLIH i eCIJEPIH su bili podloga za nadogradnju ovog cjelovitog programskog rješenja za praćenje postupka cijepljenja", rekao je Beroš za Index.

Pročitajte cijeli ugovor iz prosinca 2020. godine s firmom Beroševog fotografa na osnovu kojeg je rađena platforma CijepiSe.

Ugovor s Cuspisom za održavanje eCEZDLIH-a i eCIJEPIH-a by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.