Obrane generala Markača i Gotovine podnose žalbe

ODVJETNIK generala Mladena Markača, Goran Mikuličić, rekao nam je da će žalbu na presudu donesenu proljetos u Haagu podnijeti danas.

Naime, danas je zadnji rok za podnošenje žalbi. Mikuličić nam je ranije rekao da je podnošenje žalbe posljednji dan uobičajena praksa. Na pitanje može li išta reći o sadržaju žalbe, rekao je da to ne bi bilo korektno dok Haški sud formalno ne zaprimi žalbu.

Podsjećamo, Markač je 15. travnja zajedno s generalom Antom Gotovinom nepravomoćno osuđen za zločine počinjene nad srpskim civilima tijekom i nakon Oluje. Gotovinu je sud osudio na 24, a Markača na 18 godina zatvora, dok je Ivan Čermak oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

Obrane pojačane s tri strana pravna stručnjaka

Markačev odvjetnički tim je u žalbenom dijelu postupka pojačan londonskim odvjetnikom Johnom Jonesom i njemačkim profesorom prava Kaijem Ambosom. Jones je stručnjak za ratno pravo, izručenja i protuterorizam. Jones je bio savjetnik u slučaju Rasima Delića, Nasera Orića i Mehmeda Alagića. Ambos je profesor prava iz Heidelberga, stručnjak za međunarodno pravo i pitanja zapovjedne odgovornosti.

General Gotovina također je pojačao svoj odvjetnički tim za još jedno ime. Riječ je o Guenaelu Mettrauxu, iskusnom haškom odvjetniku iz Švicarske koji je pred ICTY-jem bio branitelj u nekoliko predmeta kao što je bio slučaj Boškovski i Halilović. Obojica su bili oslobođeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.