Oceani čuvaju 97 posto ukupnih količina vode na Zemlji



PREMA najnovijoj studiji dvojice američkih znanstvenika, objavljenoj u svjetskom časopisu Oceanografija (Oceanography), oko 97 posto svih rezervi vode na Zemlji nalazi se u oceanima i u njima leži 1.332 milijarde prostornih kilometara vode.

Prema istom izvoru, prosječna dubina oceana iznosi 3.682 metra, a izmjerili su je autori studije, Matthew Charette s odjela za morsku kemiju i geokemiju WHOI-a i geofizičar Walter H.F. Smith iz National Environmental Satellite, Data and Information Service američke Nacionalne oceanske i atmosferske uprave. Njihova se mjerenja donekle razlikuju od prijašnjih mjerenja, odnosno za 0,3 posto su manja od brojke do koje se došlo mjerenjima provedenima 1983. godine. Tada su znanstvenici Shiklomanov i Sokolov objavili da je prosječna dubina oceana 3.703 metra.

Morsko dno je neravnije i izbrazdanije nego što se pretpostavlja

Iznenađujući je podatak kako mjerenja Charettea i Smitha iz 2010. godine tek za 1,2 posto odstupaju od podataka do kojih je ondašnjom ograničenom tehnologijom i mogućnostima došao znanstvenik John Murray još 1889. godine.

Razlog zbog kojega je Murrayjeva procjena za 1,2 posto veća od dubine do koje su ove godine došli američki znanstvenici tumači se činjenicom kako nova tehnologija omogućava preciznije detektiranje morskog dna i podmorskih "planinskih lanaca" do koji se nekadašnjom tehnologijom nije moglo doći. No unatoč tehnološkom napretku, znanstvenici upozoravaju kako je unazad 50-ak godina proučavanja mapirano i pregledano tek oko 10 posto oceanskog dna.

Američki oceanolozi upozoravaju i da je morsko dno daleko neravnije i izbrazdano uzdignutim i uleknutim površinama nego što se do sada pretpostavljalo, ali i da uzdignuća morskog dna jednako tako prate i ispupčenja morske površine. Oni pak očekuju da će se daleko preciznije mapiranje morskog dna moći izvršiti uz pomoć mjerenja brodskim sonarima.    

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.