Očekivanja za njemačko gospodarstvo blago poboljšana u svibnju

Ilustracija: Shutterstock

OČEKIVANJA za njemačko gospodarstvo blago su poboljšana u svibnju, ali su još uvijek na vrlo niskoj razini, izvijestio je institut ZEW zaključivši da njegovo istraživanje razotkriva tek ublaženi pesimizam stručnjaka na financijskim tržištima.

Indeks očekivanja financijskih stručnjaka za njemačko gospodarstvo porastao je u svibnju za 6.7 bodova u odnosu na travanj, na minus 34.4 boda.

"To znači da su očekivanja za gospodarsku situaciju u Njemačkoj nešto manje pesimistična. Stručnjakinje i stručnjaci i dalje polaze od pretpostavke da će se stanje pogoršati, ali manjim intenzitetom", objašnjava čelnik instituta Achim Wambach.

Stroge mjere suzbijanja novog vala covida u Kini rezultirale su značajnim pogoršanjem stanja u kineskom gospodarstvu i to je težak teret za budući rast u Njemačkoj, naglašava Wambach.

Stručnjaci lošije ocjenjuju i aktualno stanje u njemačkom gospodarstvu, zbog rata u Ukrajini. Indeks koji iskazuje njihove ocjene pao je u svibnju za 5.7 bodova u odnosu na travanj, na minus 36.5 bodova. To je njegov treći uzastopni pad od početka rata u Ukrajini, ističe ZEW.

Istraživanje instituta za bihevioralna istraživanja Sentix pokazalo je da su očekivanja ulagača u Njemačkoj u svibnju pala na najnižu razinu u dvije godine zbog straha od recesije nakon rata u Ukrajini, navodi agencija dpa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.