Od danas je lakše osnovati firmu

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

IZMJENAMA i dopunama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru koje na snagu stupaju u subotu 20. travnja omogućavaju se osnivanje na daljinu dva najčešća oblika trgovačkih društava - društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).

Osim što se osuvremenjuje i pojednostavljuje osnivanje, olakšava se i izlazak s tržišta društava kapitala te se u hrvatski pravni sustav prenose EU odredbe u pogledu poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.

Za osnivanje d.o.o. dovoljan temeljni kapital od 5000 kuna

Zakonom se omogućuje osnivanje d.o.o i j.d.o.o. u potpunosti na daljinu (on-line) bez sudjelovanja punomoćnika ili javnih bilježnika, smanjuje se iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o. s 20.000 kuna na 5000 kuna, a umjesto dosadašnja tri člana j.d.o.o. će moći osnovati najviše pet članova.

Napušta se i obveza utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru - čime se omogućuje jeftinija i brža "do-registracija" djelatnosti, ukida se obveza deponiranja potpisa, uspostavlja se elektronička komunikacija sa sudskim registrom (javni bilježnici, odvjetnici, Hrvatska gospodarska komora), a briše se trgovac pojedinac kao posebna vrsta obrtnika jer ih u Hrvatskoj ima sveukupno desetak pa će nastaviti poslovati po pravilima obrta.

Brisanjem bez likvidacije omogućuje se lakši izlazak s tržišta propisivanjem postupka za jednostavniju, bržu i jeftiniju likvidaciju trgovačkog društva kapitala - tko nema dugovanja daje izjavu, odlukom društva tvrtka se briše iz registra, a članovi društva dvije godine odgovaraju za eventualne obveze, kažu u ministarstvu.

Pravila usklađena s europskima odnose se na olakšavanje izvršavanja prava dioničara trgovačkih društava čije su dionice uvrštene za trgovanje na uređenom tržištu na način da se utvrđuju posebni zahtjevi s ciljem poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara i povećanja transparentnosti.

Novosti iz Zakona o sudskom registru

Izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru uvodi se osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem preko aplikacije e-osnivanje koja će biti povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Cilj koji se time želi postići je osnivanje trgovačkog društva bez sudjelovanja javnog bilježnika i s minimalnim troškovima (plaćala bi se samo sudska pristojba) te unaprjeđenje osnivanja d.o.o. i j.d.o.o., kao prvog koraka u svijetu poduzetništva koje mora biti prilagođeno sadašnjem vremenu i novim komunikacijskim mogućnostima, kažu u ministarstvu.

Predviđeno je da aplikacija e-osnivanje bude dostupna za korištenje od 1. rujna 2019. godine, a od 1. prosinca 2019. omogućit će se preuzimanje izvatka iz sudskog registra u elektroničkom izvorniku putem internetske stranice sudskog registra.

Zakonom se, također, brišu odredbe o rezervaciji imena ili naziva, skraćuje se rok u kojem sud mora donijeti rješenje o upisu u sudski registar kada je podnesena uredna i po sadržaju osnovana prijava za upis s prilozima s 15 dana na pet radnih dana.

U postupcima nakon brisanja tvrtke iz sudskog registra propisuje se određivanje likvidacijske mase kao novog subjekta upisa te time i novog subjekta sposobnog za sudjelovanje u svim postupcima, a kod naknadno pronađene imovine otvara se mogućnost naplate kod dugovanja ili raspodjela imovine članovima društva, navodi Ministarstvo pravosuđa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.