Od dizela s trajekta Tin Ujević Splićane uhvatile nesanica i mučnina

ISTRAGA pomorske nesreće Jadrolinijina trajekta bit će zaključena do konca tjedna, najavio je Boris Matošić, lučki kapetan u Splitu. Kako stvari stoje, udar o Gat svetog Petra, prilikom kojeg su razbijeni spremnici s dizelom, izazvao je ljudski faktor, a ne tehnički kvar. Utvrđuje se šteta, koliko će koštati popravak trajekta koji ima rupu u oplati promjera tri metra, te sanacija zagađenja koje je prouzročilo više od 33 tone isteklog goriva.

"Otrovala sam se, idem u bolnicu..."

S dizelom je bilo dosta problema. Zagađenje se proširilo izvan gradske luke i danas se gorivo skupljalo na popularnim Bačvicama. Jučer je, pak, zvala uzrujana žena koja živi na drugom kraju luke, kod Kerumova hotela Marjan. "Otrovala sam se, idem u bolnicu", zavapila je. Bilo je i onih koji sinoć zbog smrada oka nisu uspjeli sklopiti, dok su brane uokolo Gata svetog Petra zakomplicirale pomorski promet u splitskoj luci.

Sreća u nesreći je što nije sezona, a dobro je prošao i Vice Blagaić, koji je već počeo postavljati pontone za ovogodišnji Croatia Boat Show. Kakva bi to antireklama za Split i sajam bila da su papreno skupe jahte zalile tone smrdljivog goriva.

Moguć i kazneni postupak

Očevid u luci je obavio i istražni sudac Slavko Lozina. Čeka nalaz kapetana Ratka Marinovića, vještaka za pomorski promet. I njemu se čini da je uzrok nesreće ljudski, a ne tehnički faktor.

Pojavila se informacija o kvaru na trajektu dojavljenom uoči plovidbe, kao i priča da je zapovjednik Damir Rušinović prvi put te večeri bio na zapovjednom mostu trajekta Tin Ujević. Kapetan Matošić za to nije čuo. Kvar bi trebao biti evidentiran, a za njihov postupak nije od značaja je li Rušinović dosad plovio na Ujeviću. Riječ je o iskusnom pomorcu, s dugim stažem, koji dosad nije imao nijednu nezgodu, pohvalio se Slavko Lončar, predsjednik Uprave Jadrolinije.

Osim prekršajnog postupka koji vodi Lučka kapetanija, moguć je i kazneni postupak, dok će Trgovački sud u Splitu biti nadležan za rješavanje tužbi za naknadu štete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.