Od jeseni kruh neće biti samo skuplji, već i pun glutena

OSIM što će poskupjeti, kruh i pekarski proizvodi će od ove jeseni morati sadržavati više aditiva, a pogotovo glutena, koji može biti štetan za one koji pate od nekog oblika alergije na gluten, a da za svoj problem niti ne znaju, dok je poguban za djecu koja boluju od celijakije, otkriva Novi list.

Zbog ovogodišnjih poplava zrno pšenice koja se sada nalazi na sušenju je daleko manje od zrna potrebnog za ljudsku ishranu. No, kako je požeto manje pšenice nego prijašnjih godina, i to pšenice manjeg zrna, ono što bi inače išlo isključivo u stočnu prehranu ići će na stolove hrvatskih kućanstava. Kako pak pojašnjavaju pekari, zato će i njima, zbog premalo prirodnog "ljepka" u pšenici, trebati i daleko više glutena, "ljepila" kojim se poboljšava podatnost tijesta.

"Ne znam kako ćemo drugačije napraviti kruh"

Dodatni gluten, ostali aditivi, kao i skuplji energenti, zaključuju pekari, predstavljaju dodatan trošak u proizvodnji zbog kojeg će najesen i tražiti poskupljenje svojih proizvoda. Kako prvo brašno dobiveno iz "stočnog", malog zrna pšenice, očekuju u rujnu, pekari za tada najavljuju i pojačano dodavanje glutena te više cijene.

"Ne znam kako ćemo drugačije napraviti kruh – ovakvo je žito namijenjeno, naime, stočnoj hrani, što znači da će i nama trebati više glutena i aditiva. Bez glutena su samo kukuruzni i raženi kruh, sve ostale vrste polubijelog i bijelog kruha gluten moraju imati", ističe, između ostalih pekara, Renata Kruhar, donedavna predsjednica Richemont kluba, koji okuplja hrvatske pekare i slastičare. Prema njenim riječima, pojačani gluten ne znači nutritivno lošiji kruh, a alergični na gluten ionako moraju izbjegavati i najmanje količine ovog dodatka, tako da ni za njih nema opasnosti.