Od napada kalašnjikovom do samozapaljenja: Ovo su incidenti na Markovu trgu

Foto: PIXSELL, FaH

JUTROS oko 9.40 ispred ograde na južnoj strani Markovog trga nepoznata osoba se polila benzinom i zapalila.

Ovo nije prvi incident na Markovom trgu pred zgradom vlade ili sabora. 

Bezuk iz puške pucao po zgradi vlade, ranio policajca

Najteži se dogodio prije nešto manje od četiri godine kada je Danijel Bezuk (22) iz automatske puške pucao na zgradu vlade. 

Dogodilo se to 12. listopada 2020. godine oko 8 sati ujutro kada je Bezuk dotrčao na Markov trg, ispalio rafal na zgradu vlade i pritom ranio policajca Oskara Fiurija koji je stajao na ulazu. Pogodio ga je s četiri metka.

Drugom policajcu propucan je džep, a treći je prošao neokrznut. Bezuk je tog jutra iz automatske puške ispalio preko 20 hitaca.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu napad je okarakteriziralo kao terorizam, a kaznena prijava je odbačena jer je Bezuk istog jutra počinio suicid. Bezuk je nakon pucnjave pobjegao, a samo 24 minute nakon pronašli su njegovo tijelo u Ulici Jabukovac, u radijusu od dva kilometra od mjesta napada.

Bezuk ostavio poruku prije napada

Valjda podsjetiti i da je Bezuk neposredno prije svog pohoda ostavio komentar na Facebooku.

"Dosta je bilo prevara i bezobzirnoga gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti", napisao je Bezuk na toj društvenoj mreži.

Policija je kasnije objavila snimku napada na kojoj se moglo vidjeti da je Bezuk dobro rukovao automatskom puškom. Policajci su uzvratili paljbu i odbili njegov napad. 

Nekoliko metaka završilo je i u Uredu za zakonodavstvo gdje inače rade četiri službenice, ali u trenutku napada nisu bile tamo. Nije bilo nikakvih naznaka da bi Bezuk počinio nešto ovakvo, govorili su oni koji su ga poznavali.

Kasnije je utvrđeno da je noć prije napada prespavao u jednom hostelu u centru Zagreba, a na Markov trg se dovezao taksijem. Od tog dana Markov trg je opasan željeznim ogradama.

Yugom 45 se zabio u ulazna vrata sabora

Incident koji se dogodio godinama prije Bezukovog napada bio je kada se Robert Kralj svojim autom zabio u službeni ulaz u sabor koji koriste zastupnici i posebni gosti.

To se dogodilo u prosincu 2008. godine, a Kralj je u Yugu 45 projurio pokraj zgrade Ustavnog suda, dok su ga policajci pokušali zaustaviti, vozeći u suprotnom smjeru. 

Potom se provezao zabranjenim dijelom Trga, prošao vladu i naglo skrenuo prema saboru. Nije punom širinom udario u staklena vrata sabora jer bi u tom slučaju sigurno prošao kroz njih. 

Sudario se s dijelom fasade, a dijelom je zakačio ulazna vrata.

"Da nije bilo onog željeza na vratima, vjerojatno bi autom uletio u sabor", rekla je tada jedna od saborskih tajnica.

Tog ponedjeljka sabor nije zasjedao pa nitko nije nastradao. Kralj nakon udara nije htio izaći iz vozila pa su ga policajci izvlačili silom. To je trajalo nekoliko minuta, a onda su pretražili Yugo zbog sumnje da je unutra bio eksploziv. 

Srećom, nije pronađeno ništa, a neozlijeđenog Kralja unijeli su u sabor. 

***

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.