Od očaja do nade u četiri dana

Foto: Pixsell/Marko Lukunic/Obiteljske fotografije

"NEMA šanse. Nitko ne može skupiti toliki novac u nekoliko dana. Morat ćemo ostati ovdje i suočiti se s 1 posto šanse", govorio nam je u slušalicu Marin Rončević. 

To je bilo prije četiri dana, u četvrtak, oko 10 sati navečer.

Šokantna informacija

Nekoliko minuta prije ovog razgovora poklopio je slušalicu koordinatorici liječenja iz najbolje dječje bolnice u Americi. Upravo je doznao da će troškovi liječenja njegove dvogodišnje kćeri Mile iznositi između 2,7 i 2,8 milijuna dolara. 

Ona umire od teškog oblika leukemije, a jedina nada za život joj je skupa bolnica u Philadelphiji. Marin i njegova supruga Sanja su pretpostavljali kako će troškovi jednogodišnjeg liječenja iznositi oko milijun dolara. Do te brojke došli su uz konzultacije s Đanom Atanasovskom, majkom Hrabrog Lava, pokojne Nore Šitum. I Nora se liječila u toj bolnici.

Marin je do tada već stavio obiteljsku kuću na prodaju. Njegovi roditelji prodaju vikendicu. Rođaci su predali svoje životne ušteđevine. Uspjeli su skrpati gotovo pola milijuna eura. Objavili su na Facebooku apel za pomoć malenoj Mili. 

Znanstvena fantastika

Slomljen i poražen, Marin je tiho govorio.

Namjeravao je odustati od akcije prikupljanja novca za Milino liječenje kad je čuo iznos. Htio je početi vraćati novac ljudima. Zamolio nas je da ništa ne objavljujemo jer više i nema smisla. Toliki novac za njih je znanstvena fantastika, tako je rekao. Već je počeo pisati status na Facebooku u kojemu bi obznanio kraj.

Zaustavili smo ga i nagovorili da se predomisli.

U koordinaciji s drugim medijima i njihovim urednicima, upućen je apel svim ljudima u Hrvatskoj. I šire. Zamolili smo ih za nemoguće, za znanstvenu fantastiku. Rizik je bio velik, ali moralo se pokušati.

Uslijedilo je nešto nevjerojatno. 

Svi su se odazvali

Marinov mobitel počeo je zvoniti kao lud. Milino lice izvirivalo je iz svakog kuta. Nešto više od četiri milijuna ljudi, predgrađe New Yorka, kako Marin voli reći, mobiliziralo se u fantastičnoj akciji prikupljanja goleme sume za ozdravljenje teško bolesnog djeteta. 

Sjever, jug, istok, zapad, Armada, Torcida, Boysi, Kohorta, Hrvati, Srbi, Bosanci, Hercegovci, Slovenci, mali, veliki, mladi, stari, siromašni, bogati, utjecajni, nepoznati... Svi su se odazvali.

Već sljedeći dan, u petak, za Milu je prikupljena polovica iznosa. 

Cijela Hrvatska u akciji

Slavni su lice dvogodišnje curice dijelili na društvenim mrežama. Sportaši su pozivali na akciju. Slastičari su zarade od sladoleda uplaćivali na očev račun. Frizeri su šišali za Milu. Studenti su skupljali novac u kutije. Tip iz Splita prodavao je svoj auto za 2500 kuna, uz uvjet da budu uplaćene za Milu. Neki naš čovjek koji živi u Philadelphiji ponudio je Rončevićima smještaj tijekom cijelog liječenja. 

Otac je nerazumljivo vikao u slušalicu od sreće. Adrenalin ga je tresao, ponavljao je stalno kako ne može vjerovati, kako ovo nije normalno. Nije spavao više od 30 sati. On i supruga Sanja, riječka kardiologinja, izmjenjivali su se uz Milin krevet, 24 sata na dan, svaki dan.

Oko Mile se angažirao Ured predsjednice koji je spojio obitelj s Pjerom Šimunovićem, hrvatskim veleposlanikom u Americi. On je, kako Marin kaže, u pola sata učinio više nego što bi oni mogli u nekoliko mjeseci. Razgovarao je sa svim ključnim ljudima u filadelfijskoj bolnici. Nakon njegovog povratnog poziva, potvrđena im je vijest da će plan liječenja Mile s ukupnim troškovnikom biti predan do ponedjeljka u 21 sat po hrvatskom vremenu.

Obiteljski prijatelj odmah im je kupio avionske karte za Philadelphiju.

Svjetski stručnjaci za malu Milu

Došao je vikend. Prijatelji i rođaci obitelji Rončević izradili su stranicu na kojoj se moglo uživo pratiti koliko novca je prikupljeno za liječenje. Tijekom vikenda nisu se vidjele promjene i uplate na računima. Nitko nije znao koliko se točno novca prikupilo. Iako, već tada, nakon uključenja predsjednice i nakon zapanjujuće reakcije građana, moglo se pretpostaviti da novac neće biti problem.

Pronađen je i donor koštane srži koji odgovara Milinom genomu. 

Riječka dvogodišnjakinja je uspjela spojiti četvero uglednih europskih i svjetskih stručnjaka. Ivan Đikić, Richard Aplenc, Dragan Primorac i Jelena Roganović su stupili u kontakt. Milin otac ih je prozvao Dream Teamom. Smijao se u slušalicu, ganut reakcijom koja je odavno prerasla okvire "predgrađa New Yorka".

Obitelj Rončević najavila je za danas u podne tiskovnu konferenciju u HND-u kako bi obznanila konačnu cifru prikupljenog novca i zahvalila svima koji su se angažirali u spasu male Mile.

Novi nokaut

A onda je došao ponedjeljak. 

Marinu i Sanji je u ranim jutarnjim satima javljeno kako postoji mogućnost da se Mila ipak neće uključiti u eksperimentalnu studiju. Neispavani, zabrinuti i po tko zna koji put slomljeni Marin jutros je u slušalicu šaptao nove vijesti. Jedva je govorio.

Susreli smo se s njim pred američkom ambasadom. On i supruga došli su po vize. Sanja je jedva stajala na nogama. Nada im je toliko puta stvarana i uništavana da je bilo očito da više ne mogu podnijeti. Marin je stajao blijed pred znakom ambasade i uplakano zahvaljivao svima. Nepovezano je nabrajao ljude i pokušavao držati glas pod kontrolom.

 

Plan B

Javili su se jednoj švicarskoj bolnici. Cijelo jutro izmjenjivali pozive i mailove. Uključio se i državni tajnik, pomogao im je ubrzati administraciju. Iz straha su posegnuli za planom B, kako bi se osigurali u slučaju da iz Philadelphije u 21 sat stigne loša vijest. Švicarci provode kliničku studiju koja bi možda mogla predstavljati alternativu američkoj bolnici. 

Presica se trebala održati u podne. Otprilike pola sata prije početka vidjeli smo Sanju kako shrvana sjedi na pločniku preko puta Hrvatskog novinarskog doma. Marin je razgovarao na telefon i ubrzano hodao. Gestikulirao je rukama.

Zajedništvo i ljubav

Pola sata prije presice Marinu je javljeno kako ipak idu u Ameriku. Posegnulo se za doktorom Aplencom, budućim Milinim liječnikom. Sanji i Marinu je neslužbeno javljeno da se nastave spremati za let. 

Cijela Hrvatska pratila je konferenciju. Na kraju je prikupljeno 35 milijuna kuna. Slušali su zahvalnog oca. Gledali su uplakanu majku.

Otac je objavio kako će sav svoj novac od prodaje kuće i cijelu ušteđevinu odmah dati drugoj djeci. Radi se o cifri od oko 1,3 milijuna kuna. Od početka akcije je inzistirao na transparentnosti.

"Sad smo se love riješili, nemamo više love, ali imamo poznanstva. I želimo poručiti ljudima da ćemo sutra pomoći i njima ako im bude trebalo", rekao je.

Pozvao je na zajedništvo, na molitvu i na ljubav. 

"Sve ideologije svijeta nisu vrijedne suze jednog djeteta", govorio je u mikrofon.

Majčina poruka

Onda je, nakon dugo vremena, prvi put progovorila uplakana Milina majka. 

Sanja je obrisala suze i tiho, iznenađujuće sabrano, opisala što se događalo posljednjih dana. Od Miline remisije preko povratka bolesti do današnjeg, posljednjeg nokauta. Ipak, nije izgubila nadu. 

"Znam da ste ranjeni, znam da imamo problem, znam da smo siromašni, znam da nas muči toliko pitanja. Ali sva sreća, jedina prava istinska sreća je u ljubavi. Ničemu drugom. Prema supružniku, supruzi, djeci... Zanemarimo sve drugo. To su sve piz*arije, s oproštenjem", poručila je na presici.

21 SAT

Stigao je i taj 21 sat. U ponedjeljak navečer. Očekivali su potvrdu svega onoga što se dogovaralo. Ali stigao je račun s izmijenjenim planom liječenja za Milu. Ispostavljen im je račun od 3 milijuna dolara, koji s popustom iznosi 2,3 milijuna dolara. Za taj novac nude im se dvije kemoterapije uz transplantaciju.

Roditelji su mislili da će procjena uključivati i naprednije metode liječenja, uključujući kemoterapiju, transplantaciju i eksperimentalnu terapiju. Na upit majke što će biti ako plan samo s kemoterapijom i transplantacijom zakaže, u početku nisu dobili službeno konkretan odgovor. Američkoj bolnici poslan je upit postoje li mogućnosti za liječenje imunoterapijom i eksperimentalnim metodama liječenja. Dobila je odgovor da će ju nazvati nakon što se konzultiraju sa svojim onkološkim timom. 

Iz bolnice u Philadelphiji su ih nakon toga nazvali i ponudili joj sljedeći plan:

Mila će primiti kemoterapije i transplantaciju. Ako ne bude odgovarala na njih, u tom slučaju bolnica konzultira sve centre u svijetu. Uplaćena sredstva se preusmjeravaju u odgovarajući centar. Dakle, ako zakaže linija liječenja u bolnici u Philadelphiji, preusmjerava se na sljedeći centar u kojemu će joj omogućiti ono što joj bude potrebno.

Odluka je pala.

Doviđenja, Mila

Malena Mila, teško bolesna dvogodišnja curica, danas je svojim izmučenim roditeljima odletjela put Amerike. U neizvjesnu i rizičnu budućnost. 

Neće biti sama. S njom će biti svi oni koji su posljednjih dana strepili za nju. Svi ćemo biti tamo, uz njen krevet, dok god bude trajala borba. 

Nada je probuđena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.