Od početka ovog stoljeća s Bornea je nestalo 100.000 orangutana

Foto: 123rf

PREMA rezultatima novog istraživanja, na Borneu je od 1999. godine pobijeno 100.000 kritično ugroženih orangutana, prenosi BBC.

Brojka je "zapanjujuća", izjavili su autori novog istraživanja objavljenog u časopisu Current Biology. Kao glavnog krivca za pad broja orangutana navode deforestaciju zbog uzgoja palmina ulja, prikupljanja drvne sirovine te rudarenja.

Istraživače brine činjenica što majmuni nestaju i iz pošumljenih područja, što znači da ih se ondje jednostavno ubija.

"Šokantno i nepotrebno"

Voditeljica istraživanja Maria Voigt s njemačkog instituta za evolucijsku antropologiju Max Planck navodi kako orangutane izlovljavaju krivolovci, a lokalno stanovništvo ubija ih jer im ugrožavaju usjeve.

"Kada te životinje dođu u sukob s ljudima na rubovima plantaža, uvijek izvuku deblji kraj. Ljudi ih uvijek ubiju", izjavio je jedan od istraživača, Serge Wich s liverpulskog sveučilišta.

"To je šokantno i nepotrebno. Orangutani možda jedu voće farmera, no oni nisu opasni", kaže Wich. Poziva vlade Malezije i Indonezije da se uključe u borbu protiv istrebljivanja majmuna.

Istraživanje je potvrdilo da se prirodni resursi na Borneu iskorištavaju "neodrživom stopom". Predviđa se da će u narednih 35 godina zbog deforestacije s Bornea nestati dodatnih 45.000 orangutana.

Održivo ulje

Proizvodnja palmina ulja, koje se koristi u širokom spektru prehrambenih proizvoda, dobro je poznat uzrok gubitka staništa.

Emma Keller iz organizacije WWF pozvala je potrošače da "stave pritisak" na tvrtke koje koriste palmino ulje i od njih traže prelazak na održivije alternative.

Inicijativa Okrugli stol o održivom palminu ulju (RSPO) izdaje certifikate o održivom palminu ulju i zalaže se sa zabranu deforestacije i sadnje na tresetnom tlu. Prema neovisnoj procjeni, ta shema "bitno smanjuje deforestaciju".

Izgradnja mostova

Kao kratkoročno rješenje, aktivisti iz britanskog zoološkog vrta Chester za majmune na Borneu grade umjetne mostove. Mostovi u krošnjama drveća povezuju staništa orangutana koja su fragmentirana sadnjom plantaža palmina ulja te gradnjom cesta i kanala.

"Zbilja je pozitivan znak što se životinje počinju koristiti tim mostovima", izjavila je upraviteljica konzervacijskog projekta zoološkog vrta, Catherine Barton. "No, to je kratkoročno rješenje", dodala je.

Kao dugoročno rješenje, potrebno je ponovno zasaditi šume i dati čovjekolikim majmunima potreban prostor, smatra Barton.

Međutim, novo istraživanje pokazalo je da zaštita staništa orangutana nije dovoljna. "Moramo zaštititi životinje kako na kraju ne bismo završili s lijepim šumama bez orangutana", kaže Wich.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.