Od sutra štrajk vozača saniteta. Beroš: Nemam razumijevanja ni tolerancije

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

VOZAČI saniteta najavili su štrajk koji će, ako ministar ne riješi problem, početi sutra i trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačile na razini cijele države njihove plaće koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.   

"Pokrećemo štrajk do potpisivanja uredbe kojom će biti izjednačeni koeficijenti", rekao je sindikalni povjerenik Vladimir Markuš na konferenciji za medije ispred KB-a Dubrava.  Pozvali su ministra Vilija Beroša da do ponedjeljka riješi ovaj problem.

U suprotnom, štrajk će obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja - Karlovac, Krapinsko-zagorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu, Novu Gradišku.

U sedam županija - Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će, kaže Markuš, raditi "strogo po pravilniku o sanitetskom prijevozu".

"U cijelom je sustavu više od 700 vozača saniteta i više od 500 medicinskih sestara. Građani ovisni o sanitetskom prijevozu su nepokretni i teško pokretni pacijenti kojima smo mi jedina mogućnost da dođu do bolnica", istaknuo je. Svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije bit će prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

Beroš: Nemam razumijevanja ni tolerancije

Danas se o štrajku oglasio ministar Beroš.

"Svaki protest koji je u skladu sa zakonom je legitiman i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanja zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja. S te strane podržavam najavljeni protest dijela vozača u sanitetskom prijevozu ako je zakonski utemeljen s obzirom na nužnost pružanja zdravstvenih usluga pacijentima. 

S druge strane, kao ministar zdravstva nemam razumijevanja i tolerancije prema uskraćivanju zdravstvene skrbi našim najranjivijim građanima, kojima je sanitetski prijevoz ključan u njihovom liječenju i zbrinjavanju. 

O svim pitanjima treba konstruktivno razgovarati, što Ministarstvo čini te se usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o tom pitanju. Još prošle godine vlada, kao i Ministarstvo zdravstva, uspostavila je dijalog sa sindikatima i pokazala volju za rješavanjem tog pitanja te nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili preko leđa naših pacijenata. 

Stoga, kao ministar zdravstva, očekujem od domova zdravlja, kao i od vozača u sanitetskom prijevozu, da nastavljaju pružati kontinuiranu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu kako bismo u konstruktivnom i mirnom ozračju pružili maksimum našim bolesnicima te zajedničkim naporima pronašli rješenje na dobrobit naših djelatnika", kaže Beroš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.