Odbačena optužnica za prijevaru protiv češkog premijera Babiša

Foto: EPA

PRAŠKI državni odvjetnik zaustavio je kaznenu istragu u vezi s Andrejom Babišem, članovima njegove obitelji i drugima, rekao je danas Ured premijera. 

Istrage o optužbama za prijevaru povezane sa subvencijama Europske unije predstavljaju najveći izazov za Babiševu političku karijeru, pri čemu on niječe svaku zlouporabu.

Istraga je glavni razlog zašto veći broj čeških političkih stranki odbija suradnju s Babiševim vladajućim populističkim pokretom ANO.

On vodi manjinsku administraciju zajedno sa Socijalnim demokratima, strankom lijevog centra koja se mora osloniti na glasove Komunističke stranke kako bi osigurala većinu u parlamentu.

Pozadina optužbe 

U središtu optužbi protiv Babiša, milijardera i vlasnika kemijske, prehrambene, poljoprivredne i medijske grupacije Agrofert, nalaze se subvencije u visini 2 milijuna eura, odobrene prije deset godina za izgradnju konferencijskog centra Stork's Nest pored Praga.

Policija je rekla da je Babiš prenio vlasništvo tvrtke na svoju suprugu i druge rođake kako bi mogao dobiti subvencije predviđene za male tvrtke.

"Prikupljeni dokazi vode zaključku da Stork's Nest ispunjava definiciju male ili srednje tvrtke", navodi odvjetnik Martin Erazim u izjavi.

OLAF, tijelo u EU koje se bori protiv prijevara, utvrdilo je višestruka kršenja nacionalnog i EU zakonodavstva u tom projektu.

Agrofer je dobrovoljno vratio subvencije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.