Ukrajina produljila izvanredno stanje. Odgađaju se parlamentarni izbori

Ilustracija: EPA

UKRAJINSKI parlament velikom je većinom izglasao produženje izvanrednog stanja u zemlji za još 90 dana, čime je zapravo isključena mogućnost održavanja izbora koji su se trebali održati u listopadu. Izvanredno stanje je na snazi od 24. veljače prošle godine, dana kada je Rusija započela svoju invaziju. Današnje produženje znači da će sada trajati najmanje do 15. studenog.

Predsjednički izbori bi trebali biti u ožujku sljedeće godine

Zakon, koji muškarcima od 18 do 60 godina zabranjuje napuštanje zemlje jer će potencijalno biti mobilizirani, otada je nekoliko puta produljivan. Prema ukrajinskom ustavu, izbori se ne mogu održati u vrijeme izvanrednog stanja. Ovo je prvi put da su nacionalni izbori u Ukrajini odgođeni od početka rata, piše Sky News.

Nejasno je kada će se održati parlamentarni izbori. Predsjednički izbori ipak su zakazani za sljedeći ožujak, a aktualni predsjednik Volodimir Zelenski još uvijek nije potvrdio hoće li se kandidirati za reizbor. Kada je prvi put izabran 2019., gospodin Zelenski je obećao da će odraditi samo jedan mandat, ali je u svibnju 2021. rekao kako ipak nije donio konačnu odluku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.