Odgođeno suđenje dvojici bivših policajaca optuženih za smrt Georgea Floyda

Ilustracija: EPA

SUĐENJE dvojici bivših policajaca iz Minneapolisa optuženih za smrt Afroamerikanca Georgea Floyda odgođeno je do 2023. godine. Kako prenosi ABC News, federalni sudac je rekao da bi nedavno priznanje krivnje Thomasa Lanea, trećeg policajca optuženog za Floydovu smrt. moglo dovesti do nepoštenog suđenja.

Sudac Hennepin Peter Cahill odgodio je suđenje bivšim policajcima Tou Thau i J. Alexanderu Kuengu za siječanj sljedeće godine. Očekivalo se da će Thao i Kueng imati suđenje 13. lipnja ove godine. Obojicu se tereti za pomaganje u ubojstvu te pomaganje u ubojstvu iz nehaja. 

Sudac: Odgoda će omogućiti poštenije suđenje

Sudac smatra da bi publicitet ovog slučaja zbog nedavnog priznanja Thomasa Lanea mogao otežati da porota bude nepristrana. "Publicitet koji okružuje ovaj slučaj mogao bi porotnicima otežati pretpostavku da su Thao i Kueng nevini", napisao je sudac u odluci. Sudac smatra da bi odgađanje moglo omogućiti poštenije suđenje.

Lane je u svibnju priznao krivnju za pomaganje i podržavanje ubojstva drugog stupnja. U zamjenu za priznanje krivnje državni tužitelji su odbacili glavnu optužbu protiv njega koja se odnosi na pomaganje i podržavanje nenamjernog ubojstva drugog stupnja. U sporazumu o priznanju krivnje stoji da će tužitelji i Laneovi odvjetnici zajednički preporučiti kaznu zatvora od 36 mjeseci. Da je Lane išao na suđenje i bio osuđen po svim optužbama, mogao je dobili maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. 

Svu trojicu je savezna porota osudila u veljači zbog optužbi za kršenje građanskih prava Georgea Floyda jer nisu intervenirali ili mu pružili pomoć dok je njihov kolega Derek Chauvin klečao na vratu Afroamerikanca. Chauvin je priznao krivnju po saveznim optužbama za kršenje Floydovih građanskih prava i čeka na izricanje presude.

Tijekom suđenja su Lane, Kueng i Thao bili svjedoci te su cijelu krivnju prebacili na Chauvina.