Odiseja na Mars: Šest dobrovoljaca simulira tromjesečno putovanje na Crveni planet

ŠESTORICA dobrovoljaca iz Rusije, Francuske i Njemačke, ušla su u metalnu kapsulu, pomoću koje se želi simulirati duljina leta prema planetu Marsu.

Posadu ovog, pomalo Big Brotheru sličnog eksperimenta, čine njemački inženjer, francuski komercijalni pilot i četiri ruska dobrovoljca. Zajedno, oni će sljedećih 105 dana provesti živeći u minimalno uređenom labirintu uskih prolaza i skučenih prostorija, koje su sagrađene u hangaru, u predgrađu Moskve.

Šestorka "sretnika", izabrana je među 5.600 prijavljenih dobrovoljaca, koji su očito bili i više nego spremni odreći se komfora svakodnevnog života, kako bi u gotovo tri mjeseca proživjeli "odiseju" života. Ipak, oni neće napuštati tlo ni u kojem trenutku, već će njihov suživot i snalaženju u tako skučenom prostoru pomoći u pripremi prave misije s ljudskom posadom na Mars.

Prvi koraci prema pravom putu na Mars

Misiju su organizirali Europska svemirska agencija i moskovski Institut za medicinska i biološka istraživanja te će dobrovoljce nadgledati 24 sata dnevno tijekom njihovog "puta" na Crveni planet. Cilj eksperimenta jest dokazati da ljudi mogu zajedno živjeti u ograničenom prostoru na duže vremena, bez pokazivanja znakova mentalne i fizičke dezorijentacije, što je ključno za uspjeh buduće misije na Mars.

SAD, Europa i Rusija, su obznanile kako žele vidjeti ljudsko biće na Marsu do 2030. godine, a ovo je čini se, prvi pravi korak prema ostvarivanju tog cilja. No to nije sve, jer su ovi dobrovoljci samo uvertira za one koji će isti eksperiment ponoviti u prosincu ove godine, samo, što će on uključiti povratni put na Mars, za koji se procjenjuje kako bi trajao punih godinu i pol dana.

Uvjeti identični onima na Međunarodnoj svemirskoj stanici

"Iznimno sam motiviran", kazao je Cyrille Fournier, komercijalni pilot koji radi za kompaniju Air France. "To je i neka vrsta olakšanja, jer smo za ovo radili dugo vremena i sad napokon možemo početi", dodao je. "Mislim kako ćemo doznati jako puno stvari jedni o drugima", nadovezao se na njega njemački kolega Oliver Knickel.

Tijekom njihove misije, posada će moći razgovarati s kontrolom leta i obiteljima, ali s zadrškom signala od 20 minuta, kako bi osjećaj bio što autentičniji. Svi uvjeti života bit će gotovo identični postojećim uvjetima na Međunarodnoj svemirskoj stanici u Zemljinoj orbiti, od sustava za obavljanje nužde, do skučenih i spartanskih soba za spavanje.

B.V.
Foto: RIA Novosti/European Space Agency

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.