Odlikovani američki marinac optužen za ubojstvo 15-godišnjeg borca IS-a

Screenshot: ABC 10 News

ODLIKOVANI veteran glavne specijalne postrojbe američke ratne mornarice SEAL Edward Gallagher optužen je za ubojstvo civila u Iraku, među njima i ubojstvo tinejdžera, javlja BBC.

Tužitelji tvrde kako je ovaj visokoodlikovani snajperist ubio nedužne ljude tijekom osam vojnih operacija te će ako ga sud proglasi krivim biti osuđen na doživotni zatvor. Tijekom saslušanja ovog petka u mornaričkoj bazi San Diego izjavio je kako se ne osjeća krivim.

Optužen za ubojstvo tinejdžera borca Islamske države

Vojna istraga pokazala je kako je Gallagher počinio nekoliko zločina u Mosulu od veljače do rujna 2017. godine, među kojima i ubojstvo s predumišljajem ranjenog borca Islamske države koji je imao oko 15 godina.

Gallagher je zadržan u pritvoru do suđenja jer su tužitelji utvrdili kako je pokušao stupiti u kontakt sa svjedocima prije saslušanja.

Supruga optuženog pozvala Trumpa da intervenira

Njegova supruga Andrea Gallagher suđenje je nazvala ''zločinom protiv američkih vojnika'' te je pozvala predsjednika Donalda Trumpa da intervenira. 

Noseći majicu s natpisom ''Oslobodite Eddieja'' Andrea Gallagher je zajedno s njegovim ostalim pristašama supruga u petak dočekala pred sudnicom gdje je doveden u lisicama.

Prijatelj optuženog Aaron Kahn za CNN je izjavio kako je ''Eddie demoniziran i prikazan kao da nije dobar čovjek''. Dodao je kako američka javnost i vlada ne cijene što je učinio za svoju zemlju.

Nožem ubio tinejdžera pa pozirao nad njegovim tijelom

Prema optužnici, Gallagher je nožem ubio tinejdžera borca Islamske države nakon što je ovaj ranjen tijekom zračnog napada u svibnju 2017. godine. Ranjeni tinejdžer liječio se u bolnici u bazi američke vojske koja je bila pod Gallagherovim zapovjedništvom. Prema optužnici, Gallagher ga je napao nožem i usmrtio. Potom je, tvrde tužitelji, pozirao nad tijelom mrtvog tinejdžera dok su ga drugi fotografirali.

Gallagher tvrdi da je lažno optužen

Gallagherov odvjetnik tvrdi kako je ubijeni mladić umro od ozljeda zadobivenih u zračnom napadu, a da je mornarica lažno optužila njegovog klijenta jer su ga se željeli otarasiti.

Članovi Gallagherovog tima potvrdili da je neopravdano pucao na civile

Specijalni istražitelj američke mornarice Joe Warpinski rekao je za agenciju AP kako je ispitano devet članova Gallagherovog tima koji su potvrdili kako je njihov zapovjednik imao običaj neopravdano pucati na civile u Iraku te da je sa svoje snajperske pozicije ubio jednu stariju mušku osobu i djevojku.

Tijekom saslušanja u studenom, tužitelji su rekli kako su vojnici pod njegovim zapovjedništvom izjavili da je Gallagher bio rastrojen i žedan krvi te da su sami ispaljivali pucnjeve upozorenja civilima kako bi ih zaštitili.

Tužitelj Chris Czaplak izjavio je kako je Gallagher izabrao ''djelovati kao čudovište, odnosno upravo onako kako teroristi optužuju Amerikance da djeluju''.

''Njegovo ponašanje je upravo onakvo kako ISIS tvrdi da se mi ponašamo'', rekao je Czaplak. 

Suđenje Gallagheru počinje 19. veljače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.