Odobrena misija za "farmu vode" na Marsu

Screenshot: YouTube

ZNANSTVENICI su krajem rujna javili o konačnim dokazima postojanja tekuće vode na današnjem Marsu, a Javier Martin-Torres sa švedskog Sveučilišta Luleå kaže da rezultati koje je prikupio rover NASA-e Curiosity sugeriraju da se ispod površine noću stvaraju majušni bazeni tekuće vode koja isparava tijekom dana.

Švedski tim je sada dizajnirao instrument s nazivom HABIT koji će izmjeriti i testirati taj proces, a Europska svemirska agencija (ESA) je odobrila njegovo korištenje u zajedničkoj misiji s Rusijom koja bi prema planovima na "crveni planet" trebala poslati lander i rover u 2018. godini.

> Europa i Rusija dogovorile zajedničke misije s ciljem osnivanja stalne baze na Mjesecu  

HABIT će koristiti soli da upije 5 mililitara vode iz atmosfere dnevno, a moći će ukupno prikupiti 25 mililitara. Iako se to ne čini značajnim, New Scientist piše da se postupak, ukoliko se pokaže uspješnim, može iskoristiti u većim razmjerima i osigurati vodu za buduće misije s ljudskom posadom.

Farme vode za buduće misije


"HABIT se lagano može prilagoditi 'farmama vode' za proizvodnju resursa na lokaciji," rekao je Martin-Torres. "Mi ćemo proizvesti marsovsku tekuću vodu na Marsu, koja se može koristiti u budućim istraživanjima Marsa za astronaute i staklenike".

Tim procjenjuje da će HABIT kroz jednu marsovsku godinu reciklirati 50 litara vode. "Ovo je ciklički i prirodni proces odvajanja koji izvlači čistu vodu za buduću primjenu," kaže švedski znastvenik. "On ne zahtjeva ekstra energiju, samoodrživ je i rezultira sa suhim solima koje su spremne za sljedeći ciklus u procesu".

Instrument će biti postavljen na nepomični lander i istovremeno služiti kao meteorološka stanica za mjerenje temperature i relativne vlažnosti kako bi se razvili modeli marsovske atmosfere. Imat će i spremnik za hvatanje atmosferske prašine da bi se utvrdilo mijenja li se njena količina kroz sezone.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.