Odvjetnica Mirele Čavajde: Ovo je presedan za Hrvatsku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ODVJETNICA Vanja Jurić izjavila je da je odluka drugostupanjske komisije koja je Mireli Čavajdi dopustila prekid trudnoće presedan u Hrvatskoj jer je sada potvrđeno da je prekid trudnoće u takvim situacijama zakonit pa mogu biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti.

Odvjetnica je Hini rekla da će se njezina klijentica danas javiti nekoj od bolnica koje je ministar zdravstva Vili Beroš jučer predložio i vidjeti koji su njihovi prijedlozi za dalje, a nakon toga će uz njezin savjet donijeti odluku sa svojom obitelji.

"Odlučili smo da treba smiriti glavu i preživjeti sve što sad slijedi"

Što se tiče pravnog dijela, odvjetnica je odgovorila da im je sada prioritet da Čavajda i njezina obitelj prežive sve što slijedi te trenutno ne razmišljaju u kojem će smjeru ići pravna strategija.

"Odlučili smo da treba smiriti glavu i preživjeti sve što sad slijedi i da ćemo onda sjesti i vidjeti što je za nju i njezinu obitelj najbolje i najpametnije", kazala je odvjetnica.

Dodala je da o pravnim strategijama, potencijalnim tužbama, koga će eventualno tužiti i zbog čega još nisu razgovarali niti se u ovom trenutku time bave.

Smatra da drugostupanjska odluka kojom je dopušten medicinski zahvat prekida trudnoće zbog malformacije ploda ne bi bila takva bez istupanja u medije.

"Ovo je sigurno presudan, sad imamo crno na bijelo ono što smo već znali"

"Ovo je sigurno presedan sada u Hrvatskoj na način da napokon crno na bijelo imamo ono što smo ranije znali, a to je da je takav prekid trudnoće u ovakvoj situaciji zakonit pa u tom smislu možemo biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti", rekla je Jurić.

Naglasila je, međutim, da su Mireli Čavajdi trebali nevjerojatna hrabrost, odvjetnica, drugostupanjska komisija, podrška svih medija u državi i civilnih organizacija te najava velikog prosvjeda da bi država odlučila primijeniti zakon koji je na snazi.

Izrazila je nadu da bilo koja žena u budućnosti neće morati prolaziti torturu koju je prošla Čavajda kako bi ostvarila prava koja joj pripadaju po zakonu, prema kojem je prekid trudnoće nakon 10. tjedna dopušten samo u iznimnim situacijama.

"I trenutni zakon je dostatan za priznavanje prava na prekid trudnoće"

Upitana treba li postojeći zakon koji regulira prekid trudnoće mijenjati, rekla je da se zakoni uvijek mogu poboljšati, ali i ustvrdila da postojeći zakon pruža potpuno dostatnu pravnu osnovu za priznavanje prava na prekid trudnoće svim ženama u ovakvim situacijama.

Smatra da postoji opravdana bojazan da bi se mogla smanjiti zajamčena razina prava, ali s obzirom na uputu Ustavnog suda iz 2017., smatra da tako nešto ipak neće biti moguće.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u srijedu da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odlučila da Mirela Čavajda može obaviti medicinski zahvat prekida trudnoće te se može javiti u neku od zagrebačkih bolnica.

Beroš je rekao da je ključan nalaz bio nalaz magneta mozga koji je ukazao na nove značajno promijenjene okolnosti i izmijenjeno činjenično stanje, na temelju kojeg je drugostupanjska komisija procijenila da su ispunjeni zakonski i medicinski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.