Odvjetnica: Mirela Čavajda emotivno ne može podnijeti ovo što se događa

Screenshot: N1

NAKON što je jučer ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji objavio kako je drugostupanjska komisija utvrdila da Mirela Čavajda ipak ima pravo na prekid trudnoće u Hrvatskoj, situaciju je u razgovoru za N1 komentirala njezina odvjetnica Vanja Jurić.

"Nakon što tri tjedna ide po bolnicama, Mirela će sad opet morati pokrenuti postupak da bi ostvarila pravo koje joj pripada po zakonu", rekla je Jurić pa komentirala i jučerašnju izjavu Vilija Beroša, koji je rekao da je i sam pogriješio u nekim izjavama.

"Opet nije bio prioritet Mirelino zdravlje, nego ministrova politička situacija"

"Drago mi je da ministar možda vidi da je pogriješio. No i njegova jučerašnja presica, s obzirom na činjenicu da on uopće nema ulogu i ovlasti u ovoj proceduri, on je jučer vjerojatno htio očistiti greške koje je ranije napravio. To znači da opet nije bio prioritet Mirelino zdravlje, nego njegova trenutna politička situacija", rekla je Jurić. 

Na pitanje je li Mirela Čavajda odustala od prekida trudnoće u Sloveniji, Jurić je rekla: "Mirela još nije odustala ni od čega. Ali kao što smo već puno puta rekli, ona je državljanka Republike Hrvatska i želi ostvariti svoja prava u Hrvatskoj."

"Mi ćemo se danas obratiti nekoj od zdravstvenih ustanova kojima smo se i ranije obraćali i vidjeti kakvu joj zdravstvenu uslugu mogu ponuditi. Nije odlučila kojoj, ali obratit će se onoj u kojoj se bude osjećala najsigurnije. Mislim da je jako važno reći da je zapravo drugostupanjska komisija donijela odluku koja ide u korist ostvarivanja njezinih prava, ali njezin problem nije riješen. Nama se nitko nije javio, mi nemamo datum, nemamo mjesto, nemamo vrijeme i gdje se javiti. Sad je prebacivanje odgovornosti institucija jednih na druge, ali njezin problem nije riješen. Njoj je najvažnije da ostvari razinu zdravstvene zaštite koja joj pripada po zakonu", rekla je odvjetnica Jurić.

"Mirela je morala imati nevjerojatnu hrabrost, podršku medija i odluku komisije da ostvari svoja prava"

Na pitanje hoće li danas doći na prosvjed podrške Mireli Čavajdi, Jurić je rekla: "Ja ću biti na prosvjedu, ali Mirela neće biti. Njoj i njezinoj obitelji treba mir jer ona emotivno ne može podnijeti ovo što se događa. Ja ću tamo biti kao građanka i kao žena, a ne kao njena odvjetnica."

Na pitanje je li odluka drugostupanjske komisije kakva-takva zadovoljština, Jurić je odgovorila: "Zadovoljni smo činjenicom da je ovo presedan i da sad imamo crno na bijelo da žene u Hrvatskoj imaju ova prava i da ih moraju moći ostvariti. No nadamo se da nijedna druga žena neće morati proći ovu torturu koju je prošla Mirela. Ona je morala imati nevjerojatnu hrabrost, odvjetničku pomoć, podršku svih medija u Hrvatskoj i odluku drugostupanjske komisije da bi ostvarila svoja prava."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.