Odvjetnici optuženih za šverc kokaina i ubojstvo traže izdvajanje Sky komunikacije

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Odvjetnici Petra Ćosića i suokrivljenika optuženih za šverc 600 kilograma kokaina, preprodaju oružja i ubojstvo zatražili su od optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda izdvajanje dokaza koje smatraju nezakonitima, među njima i komunikacije preko kriptirane aplikacije Sky.

Na sjednici održanoj danas uz velike mjere osiguranja i duge cijevi na zagrebačkom Županijskom sudu obrane okrivljenika zatražile su izdvajanje, kao nezakonitog dokaza, komunikacije dekriptiranom SkyECC aplikacijom koju koriste kriminalci diljem svijeta, a koju sudovi, kako navode odvjetnici, rijetko prihvaćaju kao dokaz na sudu.

Što traži obrana?

Obrane okrivljenika su predložile optužnom vijeću, koje u konačnici treba odlučiti o osnovanosti optužnice, da prije nego što odluči jesu li podaci aplikacijom zakonito prikupljeni, zatraži naloge francuskog suda na temelju kojih je hakiran server na kojem je pohranjena komunikacija putem SkyECC-a.

Uz to, zatražili su da se dostavi sporazum između belgijskih, nizozemskih i francuskih vlasti o osnivanju zajedničkog istražnog tima te dopisi koje su razmijenila hrvatska i francuska istražna tijela oko Sky komunikacije, a zatražili su i izuzeće telekomunikacijskog vještaka.

Podignuta optužnica protiv još sedmorice okrivljenika

Optužno vijeće je odlučilo da će pribaviti sve istražne spise o provođenju tajnih mjera nad okrivljenicima, no odbilo je zahtjev za dostavom inozemne dokumentacije. Odluku o saslušanju telekomunikacijskog vještaka sud će donijeti naknadno, a iduća sjednica optužnog vijeća zakazana je za 2. studenoga.

Uskok je uz Petra Ćosića u travnju ove godine podigao optužnicu protiv još sedmorice okrivljenika, među kojima je i Manuel Vidić koji je u sredinom prošlog svibnja prepraćen u Hrvatsku iz Kolumbije.

Za što ih se tereti?

Skupinu se tereti za krijumčarenje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike koji su preprodali u vrijednosti većoj od 16.4 milijuna eura.

U toj skupini je bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posljedica atentata koji je navodno organizirao Ćosić, navodno nezadovoljan Milovčevim onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosom prema Ćosićevoj skupini.

Ćosić je za ubojstvo Milovca zadužio Vulića koji je u Ekvadoru, posredstvom nepoznate osobe, angažirao također zasad nepoznate osobe za Milovčevu likvidaciju. Uskok je ranije izvijestio da je Milovčeva likvidacija pokušana 13. studenog 2020. u Guayaqilu, ali je on preživio te je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu.

Milovac bio desna ruka srpskog narkobosa Darka Šarića

Po obavijesti da je Milovac samo ranjen, Ćosić je atentatorima ponudio dodatni novac za ubojstvo Milovca i policajaca koji su ga čuvali u bolnici te su za likvidaciju angažirana dva Kolumbijca. No, do drugog atentata na Milovca nije došlo jer je u međuvremenu jedan od atentatora uhićen, dok je Milovac u međuvremenu umro u bolnici od ranije zadobivenih ozljeda.

Milovac je, prema pisanju medija, bio desna ruka srpskog narkobosa Darka Šarića koji je u travnju prošle godine uhićen u Beogradu.

Uz to, Uskok tereti Vulića za krijumčarenje i preprodaju 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2.4 kilograma plastičnog eksploziva, pet pištolja, jedne puške, streljiva i detonatora iz BiH u Francusku, a tom prilikom je skupina pod njegovim vodstvom zaradila najmanje 164.500 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.