Ogromni uspjeh CERN-a: Držali antimateriju stabilnom više od 16 minuta!



MEĐUNARODNI tim znanstvenika u institutu CERN uspio je zarobiti antimateriju i zadržati je više od 16 minuta! Možda to ne zvuči impresivno nekome bez doktorata iz fizike, ali ovaj ogromni uspjeh znanstvenike je doveo korak bliže u potrazi za "božjom česticom", nadomak dokazivanja teorije Velikog praska.

300 atoma antivodika držali u izolaciji pomoću magnetskog polja

CERN je i ranije uspio uhvatiti antimateriju, ali nisu je mogli zadržati dulje od 172 milisekunde. Ovoga puta CERN-ovi znanstvenici stvorili su 300 atoma antivodika, te ih održavali stabilnima čak 5000 puta dulje od ranijeg rekorda, piše britanski Independent.

Koliko je to postignuće najbolje ilustrira činjenica da antimaterija nestaje istoga trenutka kad dođe u kontakt s bilo kojom tvari poznatom čovjeku. Uključujući i zrak. Zbog toga su CERN-ovi fizičari konstruirali poseban uređaj u kojem su ulovili antimateriju, svojevrsnu magnetsku "bocu", koja je zahvaljujući magnetskim poljima antimateriju više od 16 minuta zadržavala u stanju izolacije.

Pri kontaktu materije i antimaterije dolazi do obostranog uništenja

Antimaterija je u laboratoriju prvi put stvorena u studenom prošle godine. Posebnost antimaterije je u tome što su njeni atomi potpuna suprotnost "normalnim" atomima: protoni su negativno nabijeni, a elektroni pozitivno nabijeni. Kada antimaterija dođe u kontakt s "normalnim" atomima, dolazi do obostranog uništenja.

Znanstvenici vjeruju da je u Velikom prasku trebala biti stvorena jednaka količina materije i antimaterije, koje su se zatim trebale međusobno uništiti. Teoretski, ništa od svemira kakvog sada poznajemo u tom slučaju ne bi trebalo postojati. No, činjenica da i dalje postojimo jedna je od najvećih zagonetki koju suvremena znanost pokušava razriješiti. Proučavanje antimaterije, uvjereni su u CERN-u, dati će konačan odgovor na možda i najvažnije pitanje ljudske rase - kako smo nastali?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.