Okrugli stol o suzbijanju korupcije vrti se u krug

"POKAZALI smo zube korupciji!", pokušao je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović optimistično započeti okrugli stol o prvih godinu dana provedbe Akcijskog plana iz Strategije suzbijanja korupcije. No ton kasnije rasprave bio je daleko od bilo kakvog optimiza.  Kao i ostali ministri, posebice ministar financija Ivan Šuker, i Šimonović se naslonio na statistiku pa je tako izdiktirao sve posljednje akcije u suzbijanju korupcije.

Nije baš tako sjajno

"To su Indeks 1 i 2, Maestro, Gruntovec, Dubai, slučaj Zagorec, Golemović, a sve to govori da je naša borba napokon pokazala zube protiv korupcije", objašnjavao je danas Šimonović priznajući tek kako je percepcija građana o korupciji i dalje zabrinjavajuće visoka. Ministar pravosuđa rekao u revolucionarnom stilu kako njima svima treba akcija, kako bi razbili i tu percepciju jer u "Hrvatskoj ima manje korupcije nego u nekim europskim državama".

No da baš i nije sve tako sjajno, pokušao je objasniti predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe antikorupcijske strategije SDP-ovac Željko Jovanović.

"Istina je kako na papiru sve izgleda sjajno, no unatoč tome, građani nam u borbi protiv korupcije ne vjeruju ništa više koliko su nam vjerovali i prije nego što smo krenuli u Akcijski plan", rekao je Jovanović dodajući kako za sljedeću godinu treba napraviti novi Akcijski plan.

"E sutra ćemo vidjeti hoće li sudac bit' korumpiran"

Među prijedlozima koji su se čuli danas bio je i onaj o osnivanju posebne Državne agencije za suzbijanje korupcije, kojoj bi najvažniji zadatak bio provođenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

"Vidjet ćemo mi sutra hoće li sudac biti korumpiran!", rekla je u svom stilu predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović koja je današnji okrugli stol nazvala velikom farsom.

"Ma nama je pravosuđe najkorumpiranije. Evo, sutra sam opet na sudu i to po pedeseti put jer bivši predsjednik Ine Tomislav Dragičević traži kaznu od 60 dana zatvora", rekla Balenović dodajući kako je baš zanima hoće li sudac sutra biti pristran.

M.M.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.