On je pravi Zorro: Tomislav Karramarrko.

OSVETNICI i spasitelji, lopovi i poštenjaci, ministri i prevaranti, rizničari i blagajnice, policajci i državni odvjetnici. Kažu da Ivo Sanader nema ništa s ovom panikom koja je nastala u HDZ-u. Što bi tek bilo da je imao neke veze.

1. Ako Sanader nije Zorro...

Vladimir Šeks je opet polupao lončiće. Ili čašice. Ne može Ivo Sanader biti Zorro. Zorro je bio good guy: spasitelj ucviljenih, heroj potlačenih, izbavitelj zatočenih. Osvećivao se samo zločestima i bahatima, onima koji su ukrali siromašnima i dali bogatima, zlostavljačima i pljačkašima. Pa kako se onda u tu priču uklapa Ivo Sanader? Pa lijepo. Ako uništi HDZ, ući će u legendu. 
I jedna loša vijest za Šeksa: Zorro je bio nepobjediv.

2. ... Tko je onda pravi Zorro?

To je Tomislav Karamarko. Za nove HDZ-ove prijatelje - Karramarrko. Baš u trenutku kad se vladajuća stranka našla na udaru najveće antikorupcijske istrage u hrvatskoj povijesti, u njihove redove učlanio se ministar policije.

Ne kako bi izbliza proučio situaciju, iz mračnih uglova istjerao štakore ili podijelio pozive za policijsko ispitivanje, već da bi - kako piše Večernji list - "spasio ugled HDZ-a". Zvuči logično: na ljutu ranu ljuta trava. U zločinačku organizaciju stiže glavni policajac. Nema razloga za strah, ali ni za pretjeranu nadu.

Karamarka, naime, ne zanima 2011., nego 1945. godina. Svoju karizmu nije izgradio na progonu korumpiranih političara, već umirovljenih policajaca. On ne kopa po korupcijskim, nego po komunističkim jamama. A to bi HDZ-u doista moglo donijeti spas.

Samo da se premijerka i ministar ne sudare na vratima: ona na izlaznim, on na ulaznim.

3. Zašto je Branko Bačić još na slobodi?

Branka Bačića teško su optužila dva glavna svjedoka-pokajnika. Rizničar Mladen Barišić istražiteljima je otkrio da je glavnom tajniku Bačiću donio torbu punu prljavog novca, koju je on sakrio u sef, dok je blagajnica Branka Pavošević izjavila je da joj je Bačić naložio da donese papire da ih zajedno unište.

I umjesto da ga policija odvede na ispitivanje, ministar u Vladi održao je press konferenciju na kojoj je izjavio još jednu ludost: da je vjerovao kako su gotovinske isplate normalna stvar u političkoj stranci.

Ne samo da nije dao ostavku, ne samo da nije smijenjen s mjesta glavnog tajnika HDZ- ili izbačen iz Vlade, ne samo da nije pritvoren, već je pred novinarima zaprijetio da će tužiti Branku Pavošević. Može mu bit'.

4. Odakle Kosor popis ako ne zna za crne fondove?

Ovih dana u javnost je izašla informacija o tome da je Jadranka Kosor poslala Mladenu Bajiću popis svih ljudi u HDZ-u koji su znali za crne fondove. Ako je to istina, onda je logika upitna: predsjednica stranke ne zna za crne fondove, ali zna za ljude koji su se njima služili.

Vrlo preuzetno od žene kojoj je neznanje okosnica političkog djelovanja, ali očekivano od političarke kojoj je preživljavanje važnije od stranke koju vodi. Kosor zna koga će najlakše pustiti niz vodu. Sretna će biti ona, a još sretniji Mladen Bajić.

5.  I kad smo već kod Bajića...

Godinama se u javnost puštaju svjedočenja osumnjičenika ili pokajnika i godinama se čekaju optužnice. Umjesto da dočeka presude, javnost ih je prisiljena donositi. Ali to je bila taktika Mladena Bajića od prvog dana. Razapeti nekoga preko medija puno je efektnije - i sigurnije - nego dovesti ga preko političkih Scila i Haribda do pravomoćne presude.

Tako je i ovom prilikom. Umjesto da se slučaj rješava u institucijama, da se prozvane aktere zove na ispitivanje i u tišini priprema optužnica, javnosti je servirana predstava u kojoj se javno optužuje i javno se brani. To je ionako najdalje što ćemo doći još dugo vremena.

6. Nije Kosor trebala krasti...

... Trebala je samo služiti se ukradenim. A onda šutjeti o tome. Ne zanima nas što je premijerka ukrala. Zanima nas što je znala o onima koji kradu. Možda nije ona odnijela Barišićevu torbu kući, ali ju je zajedno s Bačićem sakrila u sef. Nije krala zajedno sa Sanaderom, ali je zato njegove tajne čuvala za sebe. Nije krala novac, već se tim novcem obilato koristila u kampanji. I za njega svojim imenom garantirala pred izbornim povjerenstvom.

Po zakonu, to je sasvim dovoljno. Po hrvatskom pravosuđu možda baš i nije.

7. Razmislimo, sjetimo se... Ni Sanader nije uhapšen na dužnosti

Neka duboko udahnu svi oni koji očekuju uhićenje Jadranke Kosor. Ni njezin prethodnik nije dio uhićen na dužnosti premijera, pa čak ni na dužnosti počasnog predsjednika HDZ-a. Uhićen je tek kad je izbačen iz stranke. Stoga, strpimo se malo, ima za Kosor još vremena. Za Mladena Bajića još više.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.