"On stvara rat": Veliki trgovački lanac na Bliskom istoku bojkotira proizvode Trumpa

Foto: Hina

VELIKI trgovački lanac na Bliskom istoku je odbacio sve proizvode Donalda Trumpa nakon što je taj vodeći republikanski kandidat u američkoj predsjedničkoj utrci iznio niz protumuslimanskih izjava i komentara.

Iako slovi kao tajkun na tržištu nekretnina, Trump većinu novca zarađuje licenciranjem svog imena na golf terenima, izgradnjom luksuznih hotela i proizvodima iz linije "Trump Home" koji uključuju lampe, ogledala i kutije za dragulje, piše Trust.

Trump je u ponedjeljak pozvao na zabranu ulaska muslimanima u SAD, što je izazvalo kritiku diljem svijeta. Tvrtka Landmark u čijem je vlasništvu 190 trgovina u Africi, Pakistanu i na Bliskom istoku kaže da je zbog izjava odlučila suspendirati ugovor s tajkunom i s polica povući sve njegove proizvode.

"U svjetlu nedavnih izjava predsjedničkog kandidata američkim medijima, mi smo suspendirali prodaju svih proizvoda iz asortimana Trump Home décor," napisao je izvršni direktor grupe Sachin Mundhwa u priopćenju za javnost.

"Uništeni izgledi za suradnju"

Trump je Bliski istok identificirao kao veliko tržište pogodno za širenje biznisa. Njegova kći Ivana u svibnju je rekla da se razmatraju "brojni neodoljivi poslovi" u regiji. Jedan od "glavnih prioriteta" Trumpa su investicije u Abu Dhabiju, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

No, jedan od bivših partnera Trumpa u Dubaiju, milijarder Khalaf al-Habtoor, kaže za Reuters da je on uništio svoje izglede za uspješnu suradnju u regiji.

"On uistinu stvara rat. On stvara mržnju između muslimana i kršćana," rekao je milijarder koji je odustao od izgradnje Trump International Hotela & Towera u Dubaiju.

"Muslimani su investirali stotine i stotine milijardi dolara u Ameriku, stvarajući poslove za Amerikance. Oni mogu investirati i drugdje," dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.