Operirani čovjek s Banije leži u tuđem kontejneru: Ne tražim puno, kontejner s WC-om

Foto: Index

TOČNO dvije godine od potresa glavna je tema obnova koja praktično ne postoji. Oni kojima su kuće u potresu teže stradale i dalje nemaju nikakvu nadu da će im kuće biti popravljene ili sagrađene nove, ako im se nije posrećilo da budu među onima kojima su se kuće počele graditi iz donacija. I premijer Andrej Plenković priznao je da obnova ide "nestvarno sporo" i danas se nije usudio pojaviti pred ljudima s Banije.

>> Drugi Božić zaredom ovi ljudi žive u očaju: "Pitala bih vladajuće imaju li srama"

No koliko je situacija na Baniji zapravo katastrofalna možda najbolje ocrtava primjer čovjeka koji dvije godine od potresa nema ni kontejner s wc-om što mu je postalo ogroman problem nakon što je ozlijedio nogu. 

U kontejneru broj 27 u glinskom kontejnerskom naselju nepomično leži Milorad Meandžija. Lijeva noga mu je zamotana, slomio ju je. Nakon operacije prikovan je za krevet. Spasio ga je čovjek koji je nakon potresa dobio smještaj u glinskom naselju. Primio ga je u svoj kontejner u kojem su dva skučena kreveta pa je Milorad obljetnicu potresa dočekao kao podstanar u tuđem kontejneru.

"Ne tražim puno, samo kontejner s WC-om"

"Ne tražim puno. Ovo nije rješenje da sam ja kod čovjeka. Ovo je on dobio za sebe, a ne za mene. Ja cijenim i poštujem što me primio. Dajte mi samo za prvu ruku kontejner sa sanitarnim čvorom. Milijun puta sam rekao, ne tražim puno, samo to", govori Milorad. 

Kod oštećene kuće. kako nam je ispričao, ima kontejner bez sanitarnog čvora, koji usput i prokišnjava. WC je poljski, u dvorištu, i s ovakvom nogom nije u stanju svakog dana nekoliko puta izlaziti do njega. 

"Živcira me jer nisam naučio da budem nekome na teret"

“Dvije godine će biti (od potresa, op.a.), a uvijek isto stoji. Niti se pomiče niti ništa. Ja imam taj kontejner, ali prokišnjava. I to još vani ti je WC, poljski. A ja sad s tom nogom ne mogu doći do njega, u tome je problem. Nije mi ovo rješenje da budem kod čovjeka, njemu na teret. Mislim, neće on reći da sam mu na teret, ali meni to tako ispadne”, rekao nam je Milorad.

Kako se osjeća u ovoj situaciji?

"Živcira me jer nisam naučio da nisam nikome na teret. Sam sebi. Ne volim to da sam na teret", kaže i pogledava prema čovjeku koji ga je primio i sada stoji pred kućicom dok razgovaramo. "Čovjek je u godinama, voli svoj mir. Zato ne bi htio smetati i šta ja znam... Samo bih volio da se doveze kontejner da ja mogu sam. Samo to bih volio, najosnovnije", rekao je Milorad. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.