Oprez na Wall Streetu, S&P 500 indeks stagnirao

Foto: EPA

NA WALL STREETU je S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, pri čemu su cijene dionica u energetskom i industrijskom sektoru porasle, dok su tehnološki i nekretninski sektor zabilježili pad.

Dow Jones ojačao je 73 boda ili 0,28 posto, na 26.909 bodova, a S&P 500 blagih 0,03 posto, na 2.979 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,04 posto, na 8.084 boda.

Nakon što su u prethodna dva tjedna cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i nadi ulagača u poticajne gospodarske mjere, posljednjih dana na tržištu vlada oprez.

Odluke o kamatnim stopama u drugoj polovici rujna

Nastavak pregovora između Washingtona i Pekinga zakazan je tek za početak listopada, pa po tom pitanju nema novih značajnijih vijesti, dok će američka središnja banka o kamatnim stopama odlučivati u drugoj polovici rujna.

Premda mnogi očekuju da će Fed dodatno smanjiti kamate, nakon što ih je već u srpnju srezao za 0,25 postotnih bodova, neki analitičari smatraju da zasad nema razloga za taj potez jer, premda se rast američkog gospodarstva usporava, to usporavanje nije tako oštro da bi već sada trebalo reagirati.

„Mnogi ulagači očekuju od Feda i drugih središnjih banaka smanjenje kamatnih stopa. No, razmislite o tome, ako smanje kamate, to znači da im gospodarstva nisu u dobroj situaciji. To je pogrešna logika”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

Kineski proizvođači smanjuju cijene

A podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Tako je jučer objavljeno da su proizvođačke cijene u Kini u kolovozu pale za 0,8 posto na godišnjoj razini, što je njihov najveći pad od kolovoza 2016. godine.

To pokazuje da zbog slabosti domaće i inozemne potražnje kineski proizvođači smanjuju cijene.

Zbog usporavanja rasta gospodarstva, prošloga su petka kineske monetarne vlasti smanjile obvezne rezerve banaka, čime su otvorile prostor za pojačano kreditiranje, što bi trebalo podržati rast gospodarstva.

Očekuje se, također, da će na sjednici ovoga tjedna nove poticajne mjere uvesti i Europska središnja banka (ECB) zbog slabosti gospodarstva eurozone.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest jučer je zabilježen rast cijena dionica, a najviše u energetskom i industrijskom sektoru.

S druge strane, najviše su pale cijene dionica u nekretninskom i tehnološkom sektoru.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,44 posto, na 7.267 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 12.268 bodova, a pariški CAC 0,08 posto, na 5.593 boda.