Optužena Sarkozyjeva supruga. Cijeli slučaj povezan s Gadafijevim novcima

Foto: EPA

Carla Bruni-Sarkozy, bivša prva dama Francuske, optužena je zbog skandala s financiranjem izborne kampanje koji datira iz 2007. godine te uključuje gotovinu tadašnjeg libijskog diktatora, pukovnika Moamera Gadafija. 

Prema francuskim medijima, 56-godišnja Bruni-Sarkozy optužena je za skrivanje dokaza i udruživanje radi počinjenja prevare. Stavljena je pod sudski nadzor i zabranjen joj je kontakt sa svim optuženima osim sa suprugom Nicolasom Sarkozyjem, piše BBC.

Također je osumnjičena za prikrivanje neovlaštenog utjecaja na svjedoke i umiješanost u pokušaj podmićivanja libijskog pravosudnog osoblja. Njezini odvjetnici rekli su AFP-u kako je ona odlučna tražiti svoja prava i osporiti "neutemeljenu odluku".

Gadafijev sin optužio Sarkozyja

Sarkozyju, koji je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012., iduće bi godine trebalo krenuti na suđenje zbog optužbi da je uzeo novac od Gadafija za financiranje svoje uspješne izborne kampanje. Optužen je za korupciju, nezakonito financiranje kampanje, stjecanje koristi od pronevjere javnih sredstava i članstvo u zločinačkoj zavjeri. Uvijek je negirao sve optužbe.

Istraga o optužbama otvorena je 2013., dvije godine nakon što je Saif al-Islam, sin tadašnjeg libijskog vođe, prvi put optužio Sarkozyja da je uzeo milijune od njegovog oca kako bi financirao kampanju. Sljedeće godine libijski biznismen Ziad Takieddine, koji je dugo vremena bio posrednik između Francuske i Bliskog istoka, podupro je te tvrdnje.

Kazao je sucima kako je imao pismeni dokaz da je Sarkozyjevu kampanju "obilno" financirao Tripoli te da su isplate u iznosu od 50 milijuna eura nastavljene i nakon što je Sarkozy izabran za predsjednika. 

Takieddine je kasnije ispričao francuskim medijima da je osobno predao kovčege napunjene novčanicama Sarkozyju i njegovom šefu osoblja, Claudeu Guéantu, koji je kasnije to negirao. Međutim, Takieddine  je 2020. naglo povukao svoje izjave o predaji velikih količina novca.

Poražen na izborima 2012. 

To je potaknulo sumnje da su mu Sarkozy i njegovi saveznici, uključujući njegovu suprugu, možda platili da se predomisli. U lipnju je otkriveno da je Bruni-Sarkozy izbrisala poruke razmijenjene s francuskom poduzetnicom koju je policija ispitivala zbog optužbi za neovlašteno ometanje svjedoka.

Otkako je 2012. izgubio na izborima od socijalista Françoisa Hollandea, Sarkozy je bio na meti nekoliko kriminalnih istraga. Godine 2023. osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog pokušaja podmićivanja suca, a ranije ove godine proglašen je krivim za nezakonito financiranje kampanje za reizbor 2012. godine.

On i Bruni-Sarkozy, bivši supermodel i pjevačica talijanskog porijekla, vjenčali su se 2008. Dobili su kćer Giuliju 2011.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.