Optužio Muska za prevaru oko kriptovaluta, traži 258 milijardi dolara

Foto: EPA

JEDAN investitor traži od Elona Muska 258 milijardi dolara u tužbi te tvrdi da je Musk vodio piramidalnu shemu za promicanje kriptovalute pod nazivom dogecoin. Ta kriptovaluta nastala je kao šala 2013. godine i dizajnirana je tako da ismijava bitcoin. 

No dogecoin je napunio naslovnice prošle godine nakon dramatičnog rasta. U nešto više od četiri mjeseca vrijednost mu je porasla s 0.004 na 0.73 dolara, što je povećanje veće od 18.000 posto. Musk je tijekom tog razdoblja redovito tvitao o dogecoinu, što je nerijetko rezultiralo naglim rastom vrijednosti, nakon čega bi ta vrijednost brzo pala. 

Dogecoin je dramatično pao tijekom protekle godine, a u vrijeme pisanja ovog teksta njegov pad je 92 posto s rekordno visoke razine zabilježene prošlog svibnja. Najbogatiji čovjek na svijetu, šef Tesle i SpaceX-a, optužen je za "promicanje dogecoina piramidalnom shemom kako bi profitirao od trgovanja njime". 

U tužbi citira Buffeta i Gatesa, koji govore protiv kriptovaluta

Tužba je podnesena njujorškom sudu, a u njoj se navodi da je "Musk koristio svoju titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu kako bi upravljao i manipulirao dogecoinom za profit". Muska tuži Keith Johnson, koji tvrdi da je prevaren. Njegovi odvjetnici ustraju na tome da je dogecoin potpuno bezvrijedna kriptovaluta, a sudski podnesci sadrže citate Billa Gatesa i Warrena Buffeta, koji su kriptoskeptici i više su puta javno doveli u pitanje vrijednost dogecoina.

Tužitelj želi zastupati sve one koji su izgubili novac na dogecoinu od 2019. godine. Osim zahtjeva za odštetu od 258 milijardi dolara, Johnson također želi da se Musku, Tesli i SpaceX-u zabrani promicanje dogecoina.

Ranije ove godine Tesla je počeo prihvaćati dogecoin kao način plaćanja za robu, ali ne i svoje električne automobile.