Optužnica protiv sudaca Pešutića i Unkovića: Sudi, a Uskok ga tereti za tri tisuće eura mita?!

USKOK je optužio dvojicu sudaca splitskog Općinskog suda Antu Unkovića i Roberta Pešutića. U pitanju je dobro poznati slučaj uzimanja mita za donošenje oslobađajućih presuda te odluka u korist okrivljenika.

Slučaj je zanimljiv između ostaloga i zbog toga jer ukazuje na nedostatke u novom Zakonu o kaznenom postupku. Naime, premda su obojica sada i optužena, splitski suci nisu imali jednaki status nakon što se početkom listopada otkrilo za slučaj. 

Sudi, a optužen za tri tisuće eura mita?!

Sudac Robert Pešutić je uhićen i odveden u istražni zatvor. Predsjednik suda ga je suspendirao, ali samo zato jer je lišen slobode. Za razliku od Pešutića, Ante Unković, inače, šef Uskočkog odjela suda, cijelo ovo vrijeme najnormalnije je sudio, donosio odluke i presuđivao. Nije bilo zakonskog osnova da ga se u tome onemogući. Po novom Zakonu o kaznenom postupku, istraga je, naime, stranačka jer je više ne vodi sud, već Državno odvjetništvo, dakle, stranka u postupku.

Pešutiću je suspenzija nedavno produljena, i on sigurno neće u sudnicu još izvjesno vrijeme. Situacija sa Unkovićem nije najjasnija. Dok optužnica ne bude potvrđena i spremna za raspravu, on i dalje može sasvim slobodno suditi. Tek bi potvrđena optužnica promijenila situaciju, no do toga treba još minimalno proći najmanje mjesec dana, sve i ako slučaj dobije najviši prioritet.

Nada dala tri tisuće eura za ništa?!

Unkovića, inače, terete da je za 3.000 eura donio oslobađajuću presudu. Novac je od Nade Karin, cure okrivljenika, navodno uzeo Pešutić. Nada je također optužena. Slučaj je, kažu nam upućeni, prilično tanak, jer je viši sud već donio naputak da se okrivljenik oslobodi. Znači da je Nada dala pare za ništa.

Pešutića terete za još tri učina, između ostalog, i za traženje 10 tisuća eura od Renata Hittela, koji je bio osuđen za protupravnu naplatu provizije u slučaju zemljišta prodanog Iviću Pašaliću. Također optužena Gabrijela Soldo objasnila je Hittelu da će Pešutić osigurati da se postupak obnovi ili izvršenje kazne zatvora odgodi. To se sve, tvrdi Uskok, i dogodilo, no kako Index doznaje, Pešutić je donio rješenje koje nije išlo u korist Hittela.

Za presudu Pešutić nagrađen satom od tri tisuće kuna

Pešutića terete i da je omogućio okrivljeniku Gordanu Bičku, pravomoćno osuđenom na zatvorsku kaznu, da do danas ne bude upućen na izvršenje kazne te da je od supruge jednog okrivljenika zatražio da mu plati da donese uvjetnu osudu. Od žene je u tri navrata dobio 600 dolara i tri tisuće kuna. Uskok tereti Pešutića i da je od jedne osobe kao nagradu za donesenu presudu dobio na dar ručni sat vrijedan tri tisuće kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.