Dodik dijeli odlikovanja na Dan RS-a. Među odlikovanima Orban, Baja Mali Knindža...

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Lider bosanskih Srba i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci dodijelio priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Odlikovanja su dodijeljena u sklopu obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske.

Na popisu odlikovanih našli su se i premijer Mađarske Viktor Orban, ali i četnički "zabavljač" Baja Mali Knindža. Orban je odlikovan najvišim odlikovanjem - Ordenom RS-a na ogrlici, piše N1.

Dodik isto odlikovanje prošli put dao Putinu

S obzirom na to da se Orban, bez obzira na Dodikov poziv, nije pojavio na obilježavanju Dana Republike Srpske, njemu će orden biti uručen naknadno, u veljači, u Banjoj Luci.

"Premijer Mađarske je prihvatio da dobije najviše odlikovanje Republike Srpske, to je ponos Republike i zahvalnost čovjeku koji je spreman da nas uvaži kao realnu političku činjenicu", kazao je Dodik, prenosi Klix.

Dodik je podsjetio da je ovo odlikovanje prošli put dobio ruski predsjednik Vladimir Putin, ističući da su prijatelji Republike Srpske, koliko god da ih ima, spremni da to i kažu, piše Klix.

Još odlikovanja

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovan je prof. dr Nenad Kecmanović, kao i pjesnik Matija Bećković. Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem odlikovani su bivši veleposlanik Srbije u BiH Stanimir Vukićević te ministrica zdravstva Srbije Danica Grujičić, piše N1.

Ordenom Karađorđeve zvijezde odlikovan je dr. Milomir Stepić, posthumno Milomir Krstić, kao i Mlađan Cicović, šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Počast je dobio i pjevač Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža. Riječ je o nacionalističkom pjevaču na čijem su repertoaru četničke pjesme.

Vučić nije došao na obilježavanje

Početak svečanosti očekuje se u 17 sati, a ove godine će obilježavanje Dana Republike Srpske pratiti noviteti, kao što su svjetlosni efekti, dron show i 3D animacije sa simbolima Republike Srpske. Također, održat će se koncerti i predstave.

Jučer je održana svečana akademija na kojoj su bili patrijarh Porfirije, šef Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić te neki ministri iz srpske vlade.

Ni ove godine na obilježavanju nije bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je Republici Srpskoj i Dodiku uputio čestitku. Dodik i Vučić su dogovorili sinkronizirani vatromet danas u 20 sati u svim gradovima Republike Srpske i u Beogradu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.