Orban Zelenskog nazvao protivnikom

Foto: EPA

MAĐARSKI nacionalistički premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, ustvrdivši da je sa svojom strankom Fidesz obranio "slobodu i suverenitet Mađarske".

Okružen vodećim članovima stranke, trijumfalni Orban (58) rekao je da su ostvarili izbornu pobjedu unatoč svim lošim izgledima. "Ostvarili smo pobjedu tako veliku da se vidi čak i s Mjeseca", rekao je. "Obranili smo suverenitet i slobodu Mađarske."

Preliminarni rezultati nakon 98 posto prebrojanih glasova na nacionalnim stranačkim listama pokazali su da je Orbanova stranka Fidesz vodeća s 53.1 posto glasova prema 35 posto za šesterostranački oporbeni savez Petera Marki-Zaya. Fidesz je također u prednosti u 88 od 106 izbornih jedinica u kojima se bira po jedan zastupnik.

Orban je u svom pobjedničkom govoru kritizirao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i briselske birokrate nazivajući ih "protivnicima", prenosi BBC.

Mađarska dijeli granicu s Ukrajinom i do sada je primila više od pola milijuna izbjeglica. Orban inzistira da se pomaže ljudima, ali odbija isporuku oružja Ukrajini. Tvrdi da tako drži Mađarsku izvan rata.

 

Zelenskij ranije prozivao Orbana

Zelenskij je više puta kritizirao Orbanovu politiku. Posebno ga je kritizirao prije desetak dana.

"Želim ovdje stati i biti iskren. Jednom zauvijek. Morate sami odlučiti uz koga ste", rekao je Zelenskij 25. ožujka.

Zelenskij je tada pozvao Mađarsku da prestane oklijevati oko sankcija.

"Dvoumite se hoćete li uvesti sankcije ili ne? Dvoumite se hoćete li pustiti oružje kroz vašu zemlju ili ne? I dvoumite se hoćete li trgovati s Rusijom ili ne? Nema vremena za oklijevanje. Već je vrijeme da odlučite", rekao je Zelenskij.

"Pogledajte te cipele. I vidjet ćete kako se masovna ubojstva mogu ponoviti u današnjem svijetu. I to je ono što Rusija danas radi", rekao je Zelenskij misleći na spomenik na obali Dunava u Budimpešti, a radi se o 60 pari cipela, ženskih, muških i dječjih, koji je posvećen žrtvama masakra koji su izvršile fašističke, pronacističke snage u Drugom svjetskom ratu.