Orkanska bura divlja po Dalmaciji, pogledajte snimku

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj/Citatelji Indexa

SNAŽNA bura radi probleme diljem obale. Zbog olujnog vjetra za sav promet su bile zatvorene autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina), DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most. Samo za osobna vozila otvorena je DC8 Jadranska magistrala, između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Snažno puše i u Splitu. Kako nam javlja čitateljica, vjetar nosi i baca razne stvari po ulicama.

Zabrana prometa

Zbog jakog olujnog vjetra koji od srijede navečer puše na širem splitskom području u prekidu su trajektne, brodske i katamaranske linije, a na državnoj cesti Solin - Klis zabranjen je promet za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupine).

Zbog olujne bure u prekidu su trajektne linije Sumartin - Makarska, Sućuraj - Drvenik, Drvenik Veli - Drvenik Mali - Trogir, brodska linija Komiža - Biševo i katamaranska linija Vis - Split, Split - Hvar - Vela Luka i Ubli - Split - Rogač - Split.

U Splitu bura puše sto kilometara na sat pa su hitne intervencijske službe imale posla od ranog jutra. Vatrogasci uklanjaju pala stabla, tende, rolete i reklame koje su se slomile uslijed jakih udara vjetra. Splitska Javna vatrogasna postrojba rano jutros je gasila požar na Karepovcu gdje su gorjela odložena drva.

Orkanska bura u Makarskom primorju

Duž Jadranske magistrale (DC8) vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti.

Udari bure u osam sati dostizali su brzinu od 89 km/h. Zbog jakog vjetra osjet temperature je iznosio nevjerojatnih -16.4°C.

Olujna bura s orkanskim udarima koja od srijede puše u Makarskom primorju nije prestala ni danas pa su jutros zabilježeni udari od 155 kilometara na sat, popodne u 14 sati od 130,  a prosječna brzina vjetra poslijepodne je bila oko 80 kilometara na sat, izvijestio je Gradski centar Osejava u Makarskoj.

Polomljeni ukrasi i prevrnuti kontejneri

Zbog jake bure od jučer u 11 sati prekinut je trajektni promet između Sumartina i Makarske, a od jutros, zbog jakog vjetra na moru, ne plovi ni trajekt između Sućurja i Drvenika.

Većih problema u gradu i Primorju nije bilo, osim polomljenih blagdanskih ukrasa i poneke tende, prevrnutih prometnih znakova, kontejnera i kanta za smeće, a oštećena je i poneka reklama, doznaje se u Gradskom centru Osejava u Makarskoj.

Evo kako je snagu bure objasnila meteorologinja

Koliko je snažna bila bura koja je sinoć puhala, objasnila je meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

"U drugom dijelu noći bura je pod južnim Velebitom udarala preko 160 kilometara na sat. Žestoko. Dobro raspoloženi Splićani, a znamo da su za vladavine bure Dalmatinci u pravilu dobro raspoloženi, javljaju da im se od bure njišu kuglice na boru. Iza zatvorenih prozora, jasno", napisala je Mazzocco Drvar na svom Facebook profilu.

"No, nije to sve. U ovoj situaciji zanimljivija je činjenica da je srednja brzina vjetra noćas dosegnula 32 m/s, odnosno 115 km/h. To je zaista iznimno rijetko, da ne kažem zanimljivo. Bura je po svojoj naravi mahovita i opasna je upravo zbog udara koji su u pravilu dva do dva i pol puta jači od konstante. Međutim, kad vjetar konstantno ima orkansku snagu, on razara. Za ilustraciju, to je samo za nijansu, za pišljivi metar po sekundi ili malo manje od 4 kilometra na sat, slabije od prve kategorije Saffir-Simpsonove uraganske skale. Malo je, dakle, nedostajalo, da imamo uragan u zadarskom zaleđu", objasnila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.