Osijek se priprema za borbu s komarcima, izdvaja preko tri milijuna kuna

Ilustracija: Krunoslav Petric/PIXSELL

ZAMJENIK gradonačelnika Osijeka Boris Piližota rekao je na konferenciji za novinare da je Osijek već spreman za borbu protiv komaraca jer je za to osiguran 3,1 milijun kuna.

"Za tu svrhu u gradskom proračunu osigurano je 3,1 milijun kuna, a ako bude potrebno, osigurat ćemo i dodatna financijska sredstva", rekao je Piližota.

"Komarci su veliki problem i za turizam"

Prema njegovim riječima, najvažnije je da sve općine i gradovi na području Osječko-baranjske županije osiguraju novac za tu namjenu kako se ne bi dogodilo ono što se dogodilo prošle godine.

"Komarci su veliki javnozdravstveni problem, a osim što su prijenosnici raznih zaraznih bolesti, nanose nam i štetu u gospodarstvu, konkretno u kontinentalnom turizmu. One jedinice lokalne samouprave koje zbog nekih razloga nisu u stanju osigurati novac za borbu protiv komaraca trebaju na vrijeme zatražiti pomoć od hrvatske vlade, a ne čekati da stanje postane alarmantno", zaključio je Piližota i dodao kako očekuje da se u rješavanje tog problema uključi i novi ministar zdravstva Vili Beroš.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić objasnio je kako je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti definirao obveze svih gradova i općina da u svojem proračunu osiguraju novac i provode mjere protiv komaraca i glodavaca. Dodao je kako je Osijek poštovao "sve predradnje koje Zakon propisuje".

"Spremni smo za novu sezonu borbe protiv komaraca i prva larvicidna tretiranja planirana su za kraj ožujka, kada se očekuju visoki vodostaji. Od prošle godine imamo potpisane  ugovore za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje, a raspisan je i natječaj za avionsko tretiranje, koji je otvoren do 26. veljače", zaključio je Kristić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.